Сарајево

СЗО се хитно огласила због ситуације у БиХ

  • Извор: СРНА
  • 23.07.2024. 15:57

Свјетска здравствена организација (СЗО) и Уницеф позвали су све у БиХ да уложе додатне напоре у рјешавању проблема епидемије морбила, како би се избјегле непотребне компликације и губитак живота у вези са пропуштеном вакцинацијом.

У заједничком саопштењу ове двије организације апеловале су и на родитеље да провјере вакцинални статус своје дјеце, како би били сигурни да су примили двије дозе МРП вакцине, наводећи да је број обољелих од морбила у БиХ виши од 7.000 уз регистрована два смртна случаја.

Најновије процјене обухвата имунизацијом, објављене претходне седмице, показују пад вакцинације против морбила у БиХ са стопом покривености од 55 одсто, уз напомену да ове стопе морају досећи најмање 95 одсто, како би се спријечиле епидемије у заједници.

Додик: Алтернативна телевизија функционише и функционисаће, али са озбиљним проблемима

Додик: Алтернативна телевизија функционише и функционисаће, али са озбиљним проблемима

Специјални представник СЗО у БиХ Ервин Корман нагласио је да нема оправдања да у овој години дјеца буду у опасности да оболе од ове болести која се може спријечити.

"Морамо брзо одговорити на растуће случајеве кроз предузимање мјера јавног здравља и улагање у јачи здравствени систем у цијелој БиХ", рекао је Корман.

Морбили су једна од најзаразнијих болести на свијету, а шире се када заражена особа дише, кашље или кише, јер вирус остаје активан и заразан у ваздуху или на зараженим површинама до два часа.

Коњ угризао жену, због болова изгубила свијест

Коњ угризао жену, због болова изгубила свијест

Изражен осип је највидљивији симптом, док компликације могу укључивати сљепоћу, енцефалитис, тешку дијареју и сродну дехидрацију, те инфекције уха и упалу плућа. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.