Sarajevo

SZO se hitno oglasila zbog situacije u BiH

  • Izvor: SRNA
  • 23.07.2024. 15:57

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Unicef pozvali su sve u BiH da ulože dodatne napore u rješavanju problema epidemije morbila, kako bi se izbjegle nepotrebne komplikacije i gubitak života u vezi sa propuštenom vakcinacijom.

U zajedničkom saopštenju ove dvije organizacije apelovale su i na roditelje da provjere vakcinalni status svoje djece, kako bi bili sigurni da su primili dvije doze MRP vakcine, navodeći da je broj oboljelih od morbila u BiH viši od 7.000 uz registrovana dva smrtna slučaja.

Najnovije procjene obuhvata imunizacijom, objavljene prethodne sedmice, pokazuju pad vakcinacije protiv morbila u BiH sa stopom pokrivenosti od 55 odsto, uz napomenu da ove stope moraju doseći najmanje 95 odsto, kako bi se spriječile epidemije u zajednici.

Dodik: Alternativna televizija funkcioniše i funkcionisaće, ali sa ozbiljnim problemima

Dodik: Alternativna televizija funkcioniše i funkcionisaće, ali sa ozbiljnim problemima

Specijalni predstavnik SZO u BiH Еrvin Korman naglasio je da nema opravdanja da u ovoj godini djeca budu u opasnosti da obole od ove bolesti koja se može spriječiti.

"Moramo brzo odgovoriti na rastuće slučajeve kroz preduzimanje mjera javnog zdravlja i ulaganje u jači zdravstveni sistem u cijeloj BiH", rekao je Korman.

Morbili su jedna od najzaraznijih bolesti na svijetu, a šire se kada zaražena osoba diše, kašlje ili kiše, jer virus ostaje aktivan i zarazan u vazduhu ili na zaraženim površinama do dva časa.

Konj ugrizao ženu, zbog bolova izgubila svijest

Konj ugrizao ženu, zbog bolova izgubila svijest

Izražen osip je najvidljiviji simptom, dok komplikacije mogu uključivati sljepoću, encefalitis, tešku dijareju i srodnu dehidraciju, te infekcije uha i upalu pluća. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.