СПЦ

Сутра славимо свете мученике - Једну ствар обавезно треба да урадите ако вас прати туга

  • Извор: Агенције
  • 01.10.2024. 14:07

Сутра су свети мученици Трофим, Саватије и Доримедонт, за које се везују посебни обичаји које треба испоштовати.

Српска православна црква сутра се сјећа живота и страдања ранохришћанских светитеља и мученика Трофима, Саватија и Доримедонта. Они су убијени крајем 3. вијека, за вријеме владавине римског цара Проба.

Сутрашњи празник посвећен је тројици ранохришћанских мученика, али и свим онима који страдају због својих увјерења и одбијања да се њих одрекну.

Трофим, Саватије и Доримедонт били су људи различитог поријекла, али им је вјера у Христа била заједничка и због ње су на крају сви настрадали.

Легенда каже да су Трофим и Саватије ухапшени за вријеме празника у част бога Аполона када су пагани вид‌јели да се њих двојица моле своме Богу. Изведени су пред управника области, а он је наредио да им суди одвојено.

Прича о њиховом мучењу нарочито је детаљна и одржала се до данашњих дана.

Прво је на испитивање изведен Трофим који је одбио да се одрекне Бога и изјаснио се као хришћанин. Начелник је наредио да се Трофим простре на земљу и бије без милости све док се земља не натопи крвљу. Послије је објешен о дрво и кидано му је месо све до костију, међутим Трофим је подносио мучење.

Након тога, на суд су извели Саватија који се изјаснио као хришћанин. Судија је наредио да се светац окачи на дрво и струже гвозденим ноктима док му цијело тијело не буде покидано. У том мучењу Саватије је преминуо.

Послије његове смрти и када више није знао како да сломи Трофима, управник је овог светитеља са ногама у гвозденим чизмама са ексерима у којима је морао да хода, послао код Дионисија, мучитеља познатог по томе што је сламао свакога.

И након тога, Трофим је остао чврст у својој вјери и мучење је настављено. Дионисије је наредио да буде објешен на дрво и да на му се на отворене ране сипа сирће и со и да се послије тога пали свијећама. Када ни ово није помогло, бачен је у тамницу.

Управо на том мјесту је упознао Доримедонта. Ријеч је била о римском сенатору који је од свијета скривао да је хришћанин како би задржао положај и углед. То је користио да помаже својој сабраћи. Међутим, Дионисије га је ускоро открио, па је и Доримедонт завршио у тамници са Трофимом.

И Доримедонт је поднио жестоко мучење. Пекли су му ребра, одрали лице, избили зубе и тјерали да хода по жару.

Немајући више како да поколеба двојицу хришћана, Дионисије је наредио да се Трофим и Доримедонт баце пред изгладњеле звијери на јавном гледалишту. Хришћани вјерују да су на њих пуштани прво медвједица, затим рис, па лав, али да су све животиње одбиле да их нападну.

Немоћан, мучитељ је наредио да се свецима одсијеку главе и тако је њиховим мукама коначно дошао крај, пише Курир Стил.

Народ вјерује да душе ових мученика и сада царују на небесима и моле се Богу за све несрећне и мучене људе широм света да пронађу свој мир и спасење. Зато чак и несрећни хришћани данас треба да се радују, јер у свом болу нису сами.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 21:40 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)