Сабор Светог Архангела Гаврила

Сутра је велики празник, једна ствар је строго забрањена

  • Извор: АТВ
  • 25.07.2024. 20:24

Српска православна црква и њени вјерници сутра прослављају велики празник - Сабор Светог Архангела Гаврила.

Празник Сабора светог архангела Гаврила није обиљежен "црвеним словом" у календару Српске православне цркве, која му ипак даје велики значај и слави га као Благовјесника који је учествовао и најављивао све значајније догађаје везане за настајање хришћанства.

Архангел Гаврило је жива сила бестјелесна и један од седморице серафима најближих Божјем престолу. Учествовао је у Божијем стварању свијета и у борби против "палих" анђела, предвођених самим злом - Сатаном.

Архангел Гаврило је пренио пророку Мојсију јавивши му се у пустињи и поучивши га како да напише Књигу постања.

Слави се као анђео Благовјесник задужен за радосне или благе вијести и онај који је најавио Захарији рођење Јована Претече Христовог - Светог Јована Крститеља.

За овог свеца су везни многобројни обичаји. Дјевојке не ваља да узимају ручне радове у руке, да шију и плету. Али у народу је остало устаљено вјеровање да је ово најбољи дан за нови почетак.

Светом архангелу Гаврилу је добро да се моле нероткиње, јер се вјерује да он доноси "благе" и лијепе вијести.

Архангел Гаврило јавио се Јоакиму и Ани и најавио рођење Пресвете Богородице Марије, а потом и Пресветој Богородици Марији са вешћу да ће родити Сина, спаситеља људског рода, Господа Исуса Христа.

Фреска у средњовјековном манастиру Милешева, позната као Бијели анђео, једна је од најљепших и најбоље очуваних и проглашена је за слику прошлог миленијума.

Обичаји

У народу је овај празник познат и као љетни Аранђеловдан за који се везују многобројни обичаји, према којима се вјерницима тог дана забрањује скоро сваки рад.

Други обичај и вјеровање кажу да сутра треба сви да изговоре молитву да би се сачували од невоља и болести!

Молитва

Молитва светом Архангелу Гаврилу

Свети Архангеле Гаврило, који донесе неизречену радост са неба Пречистој Дјеви, испуни радошћу и весељем срце моје гордошћу испуњено. О велики Архангеле Божији Гаврило, ти си благовијестио Пречистој Дјеви Марији зачеће Сина Божијег. Објави и мени грешном страшни дан моје смрти и умоли Господа Бога за моју грешну душу, да би ми опростио моје гријехе; да ме не зароби лукави демон и овлада мноме. О велики Архангеле Гавриле! Сачувај ме од свих невоља и свих болести, сада и увијек и у вијекове вјекова. Амин.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:40 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:55 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:20 Серија: 1994 (16+)

    ''''Серија: 1994 (16+)

  • 00:15 Ноћни програм

    Ноћни програм