Планета постала топлија

Стиже нови топлотни талас - враћају се температуре до 40 степени

  • Извор: АТВ
  • 09.08.2024. 19:17

Стиже нови топлотни талас. И потрајаће. Враћају се температуре до 40 степени.

Топле ноћи, врели дани нарочито ће се осјетити од понедјељка и трајаће до сриједе, упозоравају из Републичког хидрометеоролошког завода.  

И претходни талас је, кажу Бањалучани, био неподношљив. Због тога су мјеста крај Врбаса већ заузета на вријеме. Обавезе завршавају у раним јутарњим сатима.  Хлад, базени, сладолед, пуно течности - расхлађују се, кажу, како знају и умију. 

"Онај први је некако прошао, за други нисам паметан како. А како се борити - бјежи у хладовину, немаш климе, мало оне вентилаторе да те промућкају, сока и тако и мало лаганије да се човјек обуче, све широко, нема другог избора“, рекао је један суграђанин.

Кажу, ујутру поранити и обавити све што се мора или навече касно.

"Мало шетњице, одлазак у кафиће, мало на базен“, поручује један суграђанин.

Има и оних којима врућина ипак не смета. 

"Не утиче пуно на мене, право да ти кажем, дошао сам из Канаде па ми је ово океј. Одеш на Врбас, базен“, каже један човјек.

Није лако онима који су приморани бити читав дан на отвореном јер раде. Велимир је један од њих. Живи од продаје сувенира па му температура, била она екстремно висока или ниска, ништа не значи. Ипак, због врућине, каже, има мање посла. 

"Мени је свеједно било 30 или -5 кад се мора радити. Мало више течности, помјерам се по хладу и тако. Живим од тога али високе температуре баш дјелује на посао, мање људи се креће што је и нормално“, каже трговац Велимир Родић.

Промијењена је клима. Планета је постала топлија и то 1,2 степена у просјеку што је преседан у геолошкој историји, кажу климатолози. Због тога овакви таласи нису ништа неочекивано и не треба да нас чуде. 

"У промијењеној клими треба очекивати више топлотних таласа, дуже топлотне таласе, интензивније, треба очекивати екстремније падавине, олујна невремена која иду у екстремне падавине, олујне, већу количину града“, истиче климатолог Владимир Ђурђевић. 

У наредним данима радно вријеме на отвореном посебно треба прилагодити температури. По тренутним прогнозама благи пад се очекује тек око 16. августа.

Врбас и хлад најбоља су комбинација за вреле љетне дане. Уколико не морате, немојте у најтоплијем дијелу дана излазити напоље, а ако се ипак одлучите свијетла одјећа, шешир, сунчане наочале и обавезно флашица воде нека буду уз вас.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:55 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:25 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 22:55 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)