Planeta postala toplija

Stiže novi toplotni talas - vraćaju se temperature do 40 stepeni

  • Izvor: ATV
  • 09.08.2024. 19:17

Stiže novi toplotni talas. I potrajaće. Vraćaju se temperature do 40 stepeni.

Tople noći, vreli dani naročito će se osjetiti od ponedjeljka i trajaće do srijede, upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.  

I prethodni talas je, kažu Banjalučani, bio nepodnošljiv. Zbog toga su mjesta kraj Vrbasa već zauzeta na vrijeme. Obaveze završavaju u ranim jutarnjim satima.  Hlad, bazeni, sladoled, puno tečnosti - rashlađuju se, kažu, kako znaju i umiju. 

"Onaj prvi je nekako prošao, za drugi nisam pametan kako. A kako se boriti - bježi u hladovinu, nemaš klime, malo one ventilatore da te promućkaju, soka i tako i malo laganije da se čovjek obuče, sve široko, nema drugog izbora“, rekao je jedan sugrađanin.

Kažu, ujutru poraniti i obaviti sve što se mora ili naveče kasno.

"Malo šetnjice, odlazak u kafiće, malo na bazen“, poručuje jedan sugrađanin.

Ima i onih kojima vrućina ipak ne smeta. 

"Ne utiče puno na mene, pravo da ti kažem, došao sam iz Kanade pa mi je ovo okej. Odeš na Vrbas, bazen“, kaže jedan čovjek.

Nije lako onima koji su primorani biti čitav dan na otvorenom jer rade. Velimir je jedan od njih. Živi od prodaje suvenira pa mu temperatura, bila ona ekstremno visoka ili niska, ništa ne znači. Ipak, zbog vrućine, kaže, ima manje posla. 

"Meni je svejedno bilo 30 ili -5 kad se mora raditi. Malo više tečnosti, pomjeram se po hladu i tako. Živim od toga ali visoke temperature baš djeluje na posao, manje ljudi se kreće što je i normalno“, kaže trgovac Velimir Rodić.

Promijenjena je klima. Planeta je postala toplija i to 1,2 stepena u prosjeku što je presedan u geološkoj istoriji, kažu klimatolozi. Zbog toga ovakvi talasi nisu ništa neočekivano i ne treba da nas čude. 

"U promijenjenoj klimi treba očekivati više toplotnih talasa, duže toplotne talase, intenzivnije, treba očekivati ekstremnije padavine, olujna nevremena koja idu u ekstremne padavine, olujne, veću količinu grada“, ističe klimatolog Vladimir Đurđević. 

U narednim danima radno vrijeme na otvorenom posebno treba prilagoditi temperaturi. Po trenutnim prognozama blagi pad se očekuje tek oko 16. avgusta.

Vrbas i hlad najbolja su kombinacija za vrele ljetne dane. Ukoliko ne morate, nemojte u najtoplijem dijelu dana izlaziti napolje, a ako se ipak odlučite svijetla odjeća, šešir, sunčane naočale i obavezno flašica vode neka budu uz vas.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:55 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:25 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)

  • 22:55 Serija: Red rok (16+)

    ''Serija: Red rok (16+)