Врућине

Стигао топлотни талас

  • Извор: АТВ
  • 21.06.2024. 18:53

Захватио нас је топлотни удар. Температура око 40 степени целзијусових, а ни климу скоро цијели дан не можемо да укључимо. Хладимо се како знамо и умијемо кажу грађани.

- У хладовини смо код куће, спустимо ролетне и замрачимо, а ујутру отворимо прозоре израчимо. Будемо у хладу - кажу Приједорчани.

Ко је био у прилици, спас је потражио на купалиштима.

Најгоре је грађевинским радницима и осталим који морају радно вријеме да проведу напољу. Из Министарства апелују да послодавци изврше прерасподјелу посла.

- Наиме међународни стандарди су седам, два, четири, три, уређује и дефинише рад на високим температурама на отвореном простору гдје се каже да се радови изводе у доба дана када је хладније у јутарњим часовима и посљеподневним - рекао је Данијел Егић, министар рада и борачко инвалидске заштите Српске.

Љекари кажу да ових дана имају и пуне руке посла. Све је више оних који због високих температура имају проблема са здрављем. 

- Све је више пацијената који имају проблема са притиском и убрзаним радом срца што може бити посљедица високих температура - прича Земира Ахмић, доктор породичне медицине.

Из хидрометеоролошког завода Српске кажу да су упозорења издата већ од почетка седмице и да ће трајати до недјеље када се очекује благи пад температуре. 

- Сви хидрометеоролошки заводи издају упозорења боје се користе, а као на семафору зелено нема упозорење, жуто најнижи ниво потенцијалне опасности и наранџасто када се већ требају слушати препоруке, а црвено већ када не само да треба слушати него предузети и неке мјере - истиче Милица Ђорђевић, метеоролог.

Температуре за викенд неће бити пуно ниже кретаће се отприлике до 32 степена. У ноћи са петка на суботу очекује се и најтоплија ноћ када ће најнижа температура бити 20 степени целзијусових. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина