Vrućine

Stigao toplotni talas

  • Izvor: ATV
  • 21.06.2024. 18:53

Zahvatio nas je toplotni udar. Temperatura oko 40 stepeni celzijusovih, a ni klimu skoro cijeli dan ne možemo da uključimo. Hladimo se kako znamo i umijemo kažu građani.

- U hladovini smo kod kuće, spustimo roletne i zamračimo, a ujutru otvorimo prozore izračimo. Budemo u hladu - kažu Prijedorčani.

Ko je bio u prilici, spas je potražio na kupalištima.

Najgore je građevinskim radnicima i ostalim koji moraju radno vrijeme da provedu napolju. Iz Ministarstva apeluju da poslodavci izvrše preraspodjelu posla.

- Naime međunarodni standardi su sedam, dva, četiri, tri, uređuje i definiše rad na visokim temperaturama na otvorenom prostoru gdje se kaže da se radovi izvode u doba dana kada je hladnije u jutarnjim časovima i posljepodnevnim - rekao je Danijel Еgić, ministar rada i boračko invalidske zaštite Srpske.

Ljekari kažu da ovih dana imaju i pune ruke posla. Sve je više onih koji zbog visokih temperatura imaju problema sa zdravljem. 

- Sve je više pacijenata koji imaju problema sa pritiskom i ubrzanim radom srca što može biti posljedica visokih temperatura - priča Zemira Ahmić, doktor porodične medicine.

Iz hidrometeorološkog zavoda Srpske kažu da su upozorenja izdata već od početka sedmice i da će trajati do nedjelje kada se očekuje blagi pad temperature. 

- Svi hidrometeorološki zavodi izdaju upozorenja boje se koriste, a kao na semaforu zeleno nema upozorenje, žuto najniži nivo potencijalne opasnosti i narandžasto kada se već trebaju slušati preporuke, a crveno već kada ne samo da treba slušati nego preduzeti i neke mjere - ističe Milica Đorđević, meteorolog.

Temperature za vikend neće biti puno niže kretaće se otprilike do 32 stepena. U noći sa petka na subotu očekuje se i najtoplija noć kada će najniža temperatura biti 20 stepeni celzijusovih. 

Pratite nas i putem Vibera