СПЦ

Шта треба понијети у манастир Острог: При повратку никако не смијете урадити ову грешку

  • Извор: Магазин новости
  • 19.04.2024. 12:38

Добро ће вам доћи пар смјерница уколико планирате посјету манастиру Острог. Посјетиоци доносе поклоне као што су основне животне потребштине, уље, када, шећер или неки прилог манастиру, што није обавеза, већ ствар ваше одлуке.

Посјета манастиру се не планира, а када одете, о томе не говорите никоме, сачувајте искуство за себе.

Уколико ове године планирате у манастир Острог, будите спремни за ову посјету. Добро је да знате шта морате понијети, како да се тамо понашате и шта никако не бисте смјели понијети са Острога.

Прво што морате знати када одлазите на Острог је да морате поћи чистог срца, дакле са вјером. Вјерујте у моћ молитве и практикујте је што чешће.

Како се обући?

Када је ријеч о гардероби, нека буде што скромнија и једноставнија. Избјегавајте кратке хаљине, кратке панталоне, мајице и блузе без рукава и слично.  У манастир не можете голих ногу или руку, што значи да жене морају носити дуге сукње, а мушкарци панталоне. Жене би такође на глави требале да имају мараму, а на ногама затворену обућу, немојте бирати папуче или сандале. 

Ако планирате да пјешачите од Доњег до Горњег манастира, обујте лагану обућу, мада поједини вјерници практикују да иду боси.

Шта понијети?

Уколико имате жељу и потребу, са собом можете понијети и неке личне ствари својих ближњих и своје које желите да буду освештане поред кивота Светог Василија Острошког Чудотворца, слава Му и милост, а уз то можете понијети и неки дар братству манастира. Посјетиоци доносе поклоне као што су основне животне потребштине, уље, када, шећер или неки прилог манастиру, што није обавеза, већ ствар ваше одлуке.

Не узимајте ништа из манастира! Ни један каменчић није дозовљено понијети са Острога.

Како ћете знати да сте примили милост Божију?

Осјетићете мир и спокој, радост у срцу, а терет и бол ће нестати. Али, уколико нисте осјетили ништа од свега овога, значи да нисте свему приступили чистог срца и у овом случају морате се молити чистог срца и више. Све што је искрено, мора пронаћи прави пут.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: