Много погодности

Шта су златне визе, колико коштају и ко их и даље нуди?

  • Извор: Мондо.ба
  • 25.08.2024. 16:55

Златна виза је привлачна због својих погодности, као што су слободно путовање унутар Шенгенског простора (у случају ЕУ земаља).

Златна виза је врста визе која омогућава страним држављанима да добију боравак у земљи у замјену за инвестирање капитала. Ова виза омогућава инвеститорима и њиховим породицама да добију боравишну дозволу, а у неким случајевима и држављанство. То није јефтин начин да се стекне боравак у некој земљи, али може временом да врати дивиденде.

Да би добили златну визу, кандидати обично морају да инвестирају одређени износ новца у некретнине, бизнис или државне обвезнице у земљи која нуди овај програм. Ова врста визе је популарна у европским земљама као што су Португал, Шпанија, Грчка и Малта, али је присутна и у другим дијеловима свијета.

Њемачко савезно тужилаштво отворило истрагу о тероризму

Њемачко савезно тужилаштво отворило истрагу о тероризму

Златна виза је привлачна због својих погодности, као што су слободно путовање унутар Шенгенског простора (у случају ЕУ земаља) и могућност стицања сталног боравка или чак држављанства након одређеног броја година. Златна виза вам омогућава да живите у Европи без радне дозволе и без потребе за радном или боравишном дозволом.

Можете остати у својој земљи по избору што је дуже могуће без ризика од депортације.

Шта је потребно за пријаву:

Да апликант буде старији од 18 година

Да не посједује криминални досије

и да има довољно средстава да изведе потребну инвестицију

Постоје три главне врсте златних виза:

Виза инвеститора: Овај програм захтијева улагање у предузеће или некретнине. Сума варира, али је обично између 150.000 и 300.000 долара.

Пензионерска виза: Морате имати 65 година или више са годишњим пензионим примањима која премашују око 30 процената просјечне годишње плате у вашој земљи.

Почетна виза: Ова златна виза захтијева да оснујете европску компанију као запослени или инвеститор.

Златне визе су од суштинског значаја из неколико разлога. Они пружају прилику за боравак у Европи. То може да буде драгоцјен ресурс за оне који желе да преселе своје породице изван својих матичних земаља, али и даље имају приступ здравству и образовању унутар својих родних земаља.

Златне визе у земљама ЕУ:

Златна виза Португала 

Власницима златне визе је дозвољено, али није обавезно да живе у Португалу: све док проводе најмање седам дана годишње у земљи, њихова боравишна дозвола остаје важећа. Након пет година као носилац Златне визе, инвеститор и његова породица могу поднијети захтјев за стални боравак или држављанство Португала.

Хуманост на дјелу: Млади Лука зарадом од услужног кошења помаже другу Ђорђу у лијечењу

Хуманост на дјелу: Млади Лука зарадом од услужног кошења помаже другу Ђорђу у лијечењу

Подршка умјетности и рестаурација културног наслеђа у износу од 250.000+ евра или куповина удјела инвестиционих фондова у износу од 500.000+ евра, трећа опција је инвестирање у истраживачке активности у износу од 500.000+ евра.

Програм сталног боравка на Малти 

Инвеститор мора испунити неколико услова улагања: купити или изнајмити некретнину у земљи (на југу Малте или на острву Гозо у износу од 300,000+ евра, док је лимит за куповину стамбене имовине на северу или у централној Малти у износу од 350,000+ евра). Поред тога, потребно је платити државне таксе у износу од 40.000 евра, као и донацију у добротворне сврхе у износу од 2.000 евра.

Језиви призори: Мјештани из крокодила извукли тијело жене (ВИДЕО)

Језиви призори: Мјештани из крокодила извукли тијело жене (ВИДЕО)

Они такође морају потврдити капитал од 500.000 евра, укључујући најмање 150.000 евра ликвидне финансијске имовине. Картица сталног боравка се обнавља сваких 5 година. Врши се годишња провера у првих пет година како би се потврдило да инвеститор и даље испуњава услове. 

Златна виза за Грчку

Програм Златне визе за Грчку имао је један од најнижих инвестиционих захтијева у Европској унији. Међутим, то се промијенило ове године: од 1. септембра 2024. године инвестициони праг за куповину некретнина је порастао на 400.000 до 800,000 евра. Инвестициона некретнина је доступна за дугорочни закуп. Али одржавање пребивалишта захтијева задржавање имовине у власништву, пише Мондо.

Кипарска златна виза

Стални боравак на Кипру путем улагања се даје доживотно. Међутим, да би задржао статус, инвеститор мора да посјећује острво сваке 2 године и да обнавља боравишну карту сваких десет година. Стални становник може добити кипарско држављанство након 7 година живота на острву у благој медитеранској клими поред мора. Куповина нове стамбене или било које пословне некретнине у износу од 300,000+ евра.

Златна виза за Шпанију 

Инвеститор и његова породица не морају да полажу испите из језика и културе да би добили шпанску Златну визу. Такође, од њих се не захтева да бораве или проводе вријеме у Шпанији, а закон дозвољава издавање инвестиционих некретнина. Стални боравак се може добити након 5 година живота у Шпанији. За још пет година инвеститор може да аплицира за држављанство. Куповина стамбене или пословне имовине у износу од 500,000+ евра. Међутим, влада Шпанија је ове године покренула процес укидања овог поступка, али још није изашла са конкретним датумом.

Златна виза Италије

Дозвола боравка у Италији се издаје на двије године. Затим се може продужити за три године ако се инвестиција одржи. Инвеститори не морају да живе у Италији ако не желе да добију држављанство. Носиоци Златне визе могу да аплицирају за држављанство под општим условима након 10 година живота у земљи. Улагање у иновативне стартапове у износу од 250,000+ евра. Улагање у капитал друштва са ограниченом одговорношћу у износу од 500,000+ евра.

Мађарска Златна виза

У случају куповине некретнине у Мађарској, инвеститор ће добити право на десетогодишњи боравак у Мађарској, а прије свега ће добити мађарски пасош која ће му омогућити неограничено кретање у шенгенском простору. Услов је куповина некретнине вриједне најмање пола милиона евра.

Друга опција за добијање десетогодишње боравишне дозволе и мађарског пасоша је улагање од најмање 250.000 евра у инвестицијске фондове за некретнине које издаје Мађарска народна банка. Трећа опција је јавна донација од најмање милион евра.

Које земље су укинуле златне визе?

Велика Британија је у фебруару 2022. укинула шему златних виза која је омогућавала страним држављанима да се населе у земљи у замјену за то да са собом донесу и одређен део свог богатства. Када је почео рат у Русији, удаљили су се од праксе јер је познато да велики број руских бизнисмена и олигарха послује и живи у британским градовима.

Ирска се прошле године опростила од златне визе, тачније Имигрантског инвеститорског програма, који је нудио ирско држављанство у замјену за 500.000 евра донација или трогодишње инвестиције у земљу у вриједности од милион евра.

Португалски премијер Антонио Коста је најавио да ће визе бити укинуте, а да до тада странци могу да купе некретнину или улажу у земљу у замјену за боравишне дозволе. Према подацима тамошње државне агенције ЛУСА, од јануара до августа 2022, програм је Португалу донио 398 милиона евра. Португалско острво Мадеира, које се налази у Атлантском океану, противи се овој одлуци јер је велики број богаташа стигао у њихов регион управо захваљујући златним визама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм (12+)

    ''Филм (12+)

  • 22:30 Портрет умјетника: Милко Манчевски, документарни програм

    ' Портрет умјетника: Милко Манчевски, документарни програм

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм