Mnogo pogodnosti

Šta su zlatne vize, koliko koštaju i ko ih i dalje nudi?

  • Izvor: Mondo.ba
  • 25.08.2024. 16:55

Zlatna viza je privlačna zbog svojih pogodnosti, kao što su slobodno putovanje unutar Šengenskog prostora (u slučaju ЕU zemalja).

Zlatna viza je vrsta vize koja omogućava stranim državljanima da dobiju boravak u zemlji u zamjenu za investiranje kapitala. Ova viza omogućava investitorima i njihovim porodicama da dobiju boravišnu dozvolu, a u nekim slučajevima i državljanstvo. To nije jeftin način da se stekne boravak u nekoj zemlji, ali može vremenom da vrati dividende.

Da bi dobili zlatnu vizu, kandidati obično moraju da investiraju određeni iznos novca u nekretnine, biznis ili državne obveznice u zemlji koja nudi ovaj program. Ova vrsta vize je popularna u evropskim zemljama kao što su Portugal, Španija, Grčka i Malta, ali je prisutna i u drugim dijelovima svijeta.

Njemačko savezno tužilaštvo otvorilo istragu o terorizmu

Njemačko savezno tužilaštvo otvorilo istragu o terorizmu

Zlatna viza je privlačna zbog svojih pogodnosti, kao što su slobodno putovanje unutar Šengenskog prostora (u slučaju ЕU zemalja) i mogućnost sticanja stalnog boravka ili čak državljanstva nakon određenog broja godina. Zlatna viza vam omogućava da živite u Еvropi bez radne dozvole i bez potrebe za radnom ili boravišnom dozvolom.

Možete ostati u svojoj zemlji po izboru što je duže moguće bez rizika od deportacije.

Šta je potrebno za prijavu:

Da aplikant bude stariji od 18 godina

Da ne posjeduje kriminalni dosije

i da ima dovoljno sredstava da izvede potrebnu investiciju

Postoje tri glavne vrste zlatnih viza:

Viza investitora: Ovaj program zahtijeva ulaganje u preduzeće ili nekretnine. Suma varira, ali je obično između 150.000 i 300.000 dolara.

Penzionerska viza: Morate imati 65 godina ili više sa godišnjim penzionim primanjima koja premašuju oko 30 procenata prosječne godišnje plate u vašoj zemlji.

Početna viza: Ova zlatna viza zahtijeva da osnujete evropsku kompaniju kao zaposleni ili investitor.

Zlatne vize su od suštinskog značaja iz nekoliko razloga. Oni pružaju priliku za boravak u Еvropi. To može da bude dragocjen resurs za one koji žele da presele svoje porodice izvan svojih matičnih zemalja, ali i dalje imaju pristup zdravstvu i obrazovanju unutar svojih rodnih zemalja.

Zlatne vize u zemljama ЕU:

Zlatna viza Portugala 

Vlasnicima zlatne vize je dozvoljeno, ali nije obavezno da žive u Portugalu: sve dok provode najmanje sedam dana godišnje u zemlji, njihova boravišna dozvola ostaje važeća. Nakon pet godina kao nosilac Zlatne vize, investitor i njegova porodica mogu podnijeti zahtjev za stalni boravak ili državljanstvo Portugala.

Humanost na djelu: Mladi Luka zaradom od uslužnog košenja pomaže drugu Đorđu u liječenju

Humanost na djelu: Mladi Luka zaradom od uslužnog košenja pomaže drugu Đorđu u liječenju

Podrška umjetnosti i restauracija kulturnog nasleđa u iznosu od 250.000+ evra ili kupovina udjela investicionih fondova u iznosu od 500.000+ evra, treća opcija je investiranje u istraživačke aktivnosti u iznosu od 500.000+ evra.

Program stalnog boravka na Malti 

Investitor mora ispuniti nekoliko uslova ulaganja: kupiti ili iznajmiti nekretninu u zemlji (na jugu Malte ili na ostrvu Gozo u iznosu od 300,000+ evra, dok je limit za kupovinu stambene imovine na severu ili u centralnoj Malti u iznosu od 350,000+ evra). Pored toga, potrebno je platiti državne takse u iznosu od 40.000 evra, kao i donaciju u dobrotvorne svrhe u iznosu od 2.000 evra.

Jezivi prizori: Mještani iz krokodila izvukli tijelo žene (VIDЕO)

Jezivi prizori: Mještani iz krokodila izvukli tijelo žene (VIDЕO)

Oni takođe moraju potvrditi kapital od 500.000 evra, uključujući najmanje 150.000 evra likvidne finansijske imovine. Kartica stalnog boravka se obnavlja svakih 5 godina. Vrši se godišnja provera u prvih pet godina kako bi se potvrdilo da investitor i dalje ispunjava uslove. 

Zlatna viza za Grčku

Program Zlatne vize za Grčku imao je jedan od najnižih investicionih zahtijeva u Еvropskoj uniji. Međutim, to se promijenilo ove godine: od 1. septembra 2024. godine investicioni prag za kupovinu nekretnina je porastao na 400.000 do 800,000 evra. Investiciona nekretnina je dostupna za dugoročni zakup. Ali održavanje prebivališta zahtijeva zadržavanje imovine u vlasništvu, piše Mondo.

Kiparska zlatna viza

Stalni boravak na Kipru putem ulaganja se daje doživotno. Međutim, da bi zadržao status, investitor mora da posjećuje ostrvo svake 2 godine i da obnavlja boravišnu kartu svakih deset godina. Stalni stanovnik može dobiti kiparsko državljanstvo nakon 7 godina života na ostrvu u blagoj mediteranskoj klimi pored mora. Kupovina nove stambene ili bilo koje poslovne nekretnine u iznosu od 300,000+ evra.

Zlatna viza za Španiju 

Investitor i njegova porodica ne moraju da polažu ispite iz jezika i kulture da bi dobili špansku Zlatnu vizu. Takođe, od njih se ne zahteva da borave ili provode vrijeme u Španiji, a zakon dozvoljava izdavanje investicionih nekretnina. Stalni boravak se može dobiti nakon 5 godina života u Španiji. Za još pet godina investitor može da aplicira za državljanstvo. Kupovina stambene ili poslovne imovine u iznosu od 500,000+ evra. Međutim, vlada Španija je ove godine pokrenula proces ukidanja ovog postupka, ali još nije izašla sa konkretnim datumom.

Zlatna viza Italije

Dozvola boravka u Italiji se izdaje na dvije godine. Zatim se može produžiti za tri godine ako se investicija održi. Investitori ne moraju da žive u Italiji ako ne žele da dobiju državljanstvo. Nosioci Zlatne vize mogu da apliciraju za državljanstvo pod opštim uslovima nakon 10 godina života u zemlji. Ulaganje u inovativne startapove u iznosu od 250,000+ evra. Ulaganje u kapital društva sa ograničenom odgovornošću u iznosu od 500,000+ evra.

Mađarska Zlatna viza

U slučaju kupovine nekretnine u Mađarskoj, investitor će dobiti pravo na desetogodišnji boravak u Mađarskoj, a prije svega će dobiti mađarski pasoš koja će mu omogućiti neograničeno kretanje u šengenskom prostoru. Uslov je kupovina nekretnine vrijedne najmanje pola miliona evra.

Druga opcija za dobijanje desetogodišnje boravišne dozvole i mađarskog pasoša je ulaganje od najmanje 250.000 evra u investicijske fondove za nekretnine koje izdaje Mađarska narodna banka. Treća opcija je javna donacija od najmanje milion evra.

Koje zemlje su ukinule zlatne vize?

Velika Britanija je u februaru 2022. ukinula šemu zlatnih viza koja je omogućavala stranim državljanima da se nasele u zemlji u zamjenu za to da sa sobom donesu i određen deo svog bogatstva. Kada je počeo rat u Rusiji, udaljili su se od prakse jer je poznato da veliki broj ruskih biznismena i oligarha posluje i živi u britanskim gradovima.

Irska se prošle godine oprostila od zlatne vize, tačnije Imigrantskog investitorskog programa, koji je nudio irsko državljanstvo u zamjenu za 500.000 evra donacija ili trogodišnje investicije u zemlju u vrijednosti od milion evra.

Portugalski premijer Antonio Kosta je najavio da će vize biti ukinute, a da do tada stranci mogu da kupe nekretninu ili ulažu u zemlju u zamjenu za boravišne dozvole. Prema podacima tamošnje državne agencije LUSA, od januara do avgusta 2022, program je Portugalu donio 398 miliona evra. Portugalsko ostrvo Madeira, koje se nalazi u Atlantskom okeanu, protivi se ovoj odluci jer je veliki broj bogataša stigao u njihov region upravo zahvaljujući zlatnim vizama.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: