Најављено

Шта ће донијети измјена Правописа српског језика?

  • Извор: АТВ
  • 04.09.2024. 08:13

Иако је о дебљини књига непопуларно говорити, једна ће свој изглед ускоро кориговати. Правопис српског језика доживјеће реформе и бити барем упола краћи.

Вјеровали или не сва правила која тренутно постоје и која треба да се примјењују исписана су на 500 страница, или да будемо прецизнији њих 488. Могуће савладати? Па и не баш.

„Да ли мислимо да смо овладали свим правилима? Сигурно да нам није све јасно. Али једноставно, стиче се утисак да је народ помало и одустао од свих тих честих промјена и великог броја правила“, рекао је Ђорђе Шекара, библиотекар информативно-позајмног одјељења Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Правопис ће се мијењати на иницијативу лингвисте и члана Савјета за српски језик Милоша Ковачевића. Према његовом мишљењу до овога је морало доћи јер је правопис српског језика превише компликован. Примјера ради само за писање великом и малог слова, те цртице постоји 220 правила.  Ништа једноставније није ни писање запете.

„Измјене се највише тичу састављеног и растављеног писања ријечи и тичу се употребе запете, то је један од најкомпликованијих дијелова правописа. За некога ко не зна, рецимо ријеч ауто-праона, аутомобил или уопште ријеч ауто када употребљавамо са другом ријечју, некад је пишемо састављено, некада са цртицом, некада растављено и она корисник не зна тачно да ли ставља цртицу или не, а не зна ни лектор некада. Са друге стране, код употребе запете је то још компликованије, то уводи онда питање синтаксе, морфологије, граматике и тако даље“, истакла је др Александра Савић, предсједник Удружења лектора Републике Српске.

Ни употреба тачке није тако једноставна као што би се помислило. Правило о њеној употреби међу троцифреним и четвероцифреним бројевима, каже, у једном случају, пазите сада, милион ће се писати са тачком, а у другом ће се цифре одвајати бјелинама. Поједностављен правопис донијеће бенефите свима, најприје онима који његова правила тек треба да усвоје.

„Није једноставно мотивисати ученика за учење језичких правила, поготово када знамо да нам је данас пажња другачија, не само ученицима, него и нама одраслима и зато непрестано наставници треба да инсистирају на усвајању основних правописних правила како би на крају образовног процеса сваки ученик био писмен човјек“, рекла је Бојана Вучен, професор српског језика и књижевности.

Велики број правила немогуће је запамтити чак и када се специјализујете за слична занимања. Зато, у времену када све тражи брзину, језик као жива материја треба да га прати. 

„Немогуће је сва та правила једноставно запамтити и наизуст их знати у сваком тренутку посла, тако да има доста правила, доста су компликована. Међутим, мислим да правилним објашњењем тих правила, ако их добро објаснимо и себи и другима, онда нема толико потешкоћа. Зашто уопште да буде потешкоћа када  може бити једноставно“, наводи Савићева.

Од 1960. године, када је настао заједнички Правопис Матице српске и Матице Хрватске, исти се мијењао још четири пута. И да, правопис није мијењан доста пута, али у измјенама нису увијек проналажена адекватна рјешења. Све то довело је до великог броја нагомиланих правила, којим би се сада по свему судећи број могао преполовити.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.