Najavljeno

Šta će donijeti izmjena Pravopisa srpskog jezika?

  • Izvor: ATV
  • 04.09.2024. 08:13

Iako je o debljini knjiga nepopularno govoriti, jedna će svoj izgled uskoro korigovati. Pravopis srpskog jezika doživjeće reforme i biti barem upola kraći.

Vjerovali ili ne sva pravila koja trenutno postoje i koja treba da se primjenjuju ispisana su na 500 stranica, ili da budemo precizniji njih 488. Moguće savladati? Pa i ne baš.

„Da li mislimo da smo ovladali svim pravilima? Sigurno da nam nije sve jasno. Ali jednostavno, stiče se utisak da je narod pomalo i odustao od svih tih čestih promjena i velikog broja pravila“, rekao je Đorđe Šekara, bibliotekar informativno-pozajmnog odjeljenja Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Pravopis će se mijenjati na inicijativu lingviste i člana Savjeta za srpski jezik Miloša Kovačevića. Prema njegovom mišljenju do ovoga je moralo doći jer je pravopis srpskog jezika previše komplikovan. Primjera radi samo za pisanje velikom i malog slova, te crtice postoji 220 pravila.  Ništa jednostavnije nije ni pisanje zapete.

„Izmjene se najviše tiču sastavljenog i rastavljenog pisanja riječi i tiču se upotrebe zapete, to je jedan od najkomplikovanijih dijelova pravopisa. Za nekoga ko ne zna, recimo riječ auto-praona, automobil ili uopšte riječ auto kada upotrebljavamo sa drugom riječju, nekad je pišemo sastavljeno, nekada sa crticom, nekada rastavljeno i ona korisnik ne zna tačno da li stavlja crticu ili ne, a ne zna ni lektor nekada. Sa druge strane, kod upotrebe zapete je to još komplikovanije, to uvodi onda pitanje sintakse, morfologije, gramatike i tako dalje“, istakla je dr Aleksandra Savić, predsjednik Udruženja lektora Republike Srpske.

Ni upotreba tačke nije tako jednostavna kao što bi se pomislilo. Pravilo o njenoj upotrebi među trocifrenim i četverocifrenim brojevima, kaže, u jednom slučaju, pazite sada, milion će se pisati sa tačkom, a u drugom će se cifre odvajati bjelinama. Pojednostavljen pravopis donijeće benefite svima, najprije onima koji njegova pravila tek treba da usvoje.

„Nije jednostavno motivisati učenika za učenje jezičkih pravila, pogotovo kada znamo da nam je danas pažnja drugačija, ne samo učenicima, nego i nama odraslima i zato neprestano nastavnici treba da insistiraju na usvajanju osnovnih pravopisnih pravila kako bi na kraju obrazovnog procesa svaki učenik bio pismen čovjek“, rekla je Bojana Vučen, profesor srpskog jezika i književnosti.

Veliki broj pravila nemoguće je zapamtiti čak i kada se specijalizujete za slična zanimanja. Zato, u vremenu kada sve traži brzinu, jezik kao živa materija treba da ga prati. 

„Nemoguće je sva ta pravila jednostavno zapamtiti i naizust ih znati u svakom trenutku posla, tako da ima dosta pravila, dosta su komplikovana. Međutim, mislim da pravilnim objašnjenjem tih pravila, ako ih dobro objasnimo i sebi i drugima, onda nema toliko poteškoća. Zašto uopšte da bude poteškoća kada  može biti jednostavno“, navodi Savićeva.

Od 1960. godine, kada je nastao zajednički Pravopis Matice srpske i Matice Hrvatske, isti se mijenjao još četiri puta. I da, pravopis nije mijenjan dosta puta, ali u izmjenama nisu uvijek pronalažena adekvatna rješenja. Sve to dovelo je do velikog broja nagomilanih pravila, kojim bi se sada po svemu sudeći broj mogao prepoloviti.

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)

  • 12:55 Naša Srpska (R)

    ''Naša Srpska (R)

  • 13:20 Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.