Великомученик

СПЦ сутра слави Светог Пантелејмона: Заштитник медицине и фармације, вјерује се да управља вјетровима

  • Извор: Агенције
  • 08.08.2024. 17:27

Српска православна црква сутра, 9. августа по новом календару, прославља празник посвећен Светом великомученику Пантелејмону.

Вјерује се да су његове мошти, које се чувају у Хиландару, чудотворне као и његова икона. Међу Србима је изузетно поштован.

Свети великомученик Пантелејмон (на грчком значи пун самилости, свеосјећајан) родом је из Никомидије (данашњи град Измит у Турској), од оца незнабошца и мајке хришћанке.

Као младић, изучио је љекарске науке. Једнога слијепца, којег су љекари узалуд лијечили, он излијечи именом Христовим. Љекари га оптужише цару Максимијану, пред којим се он објави хришћанином и пред ким на исти начин као и слијепца излијечи једног одузетог човјека. Цар Светог Пантелејмона стави на муке, али Господ му се јављао неколико пута и исцјељивао га је. На крају, на губилишту, он клече на молитву. Џелат га удари мачем по врату, али мач се поломи. И није га могао посјећи док није завршио молитву и сам рекао да га посијеку.

Свети Пантелејмон је пострадао 304. године. Мошти су му чудотворне. Призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу.

Свети Пантелејмон сматра се већ скоро 2.000 година заштитником медицине и фармације. 

На овај дан вјерује се да је добро кренути на пут јер је Пантелејмон био велики путник. Прича каже да овај светац управља вјетровима и да тако наставља своје путовање широм свијета.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)