Velikomučenik

SPC sutra slavi Svetog Pantelejmona: Zaštitnik medicine i farmacije, vjeruje se da upravlja vjetrovima

  • Izvor: Agencije
  • 08.08.2024. 17:27

Srpska pravoslavna crkva sutra, 9. avgusta po novom kalendaru, proslavlja praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu.

Vjeruje se da su njegove mošti, koje se čuvaju u Hilandaru, čudotvorne kao i njegova ikona. Među Srbima je izuzetno poštovan.

Sveti velikomučenik Pantelejmon (na grčkom znači pun samilosti, sveosjećajan) rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmit u Turskoj), od oca neznabošca i majke hrišćanke.

Kao mladić, izučio je ljekarske nauke. Jednoga slijepca, kojeg su ljekari uzalud liječili, on izliječi imenom Hristovim. Ljekari ga optužiše caru Maksimijanu, pred kojim se on objavi hrišćaninom i pred kim na isti način kao i slijepca izliječi jednog oduzetog čovjeka. Car Svetog Pantelejmona stavi na muke, ali Gospod mu se javljao nekoliko puta i iscjeljivao ga je. Na kraju, na gubilištu, on kleče na molitvu. Dželat ga udari mačem po vratu, ali mač se polomi. I nije ga mogao posjeći dok nije završio molitvu i sam rekao da ga posijeku.

Sveti Pantelejmon je postradao 304. godine. Mošti su mu čudotvorne. Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju.

Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije. 

Na ovaj dan vjeruje se da je dobro krenuti na put jer je Pantelejmon bio veliki putnik. Priča kaže da ovaj svetac upravlja vjetrovima i da tako nastavlja svoje putovanje širom svijeta.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)