Стигли бољи дани

Спасила их је помоћ добрих људи: Породица која је живјела у пећини коначно добила кућу

  • Извор: Агенције
  • 19.08.2024. 13:16

Петочлана породица Чутурилов из Мошорина, која је живјела у пећини, коначно је добила кров на главом. Из скученог лагума, гдје нису имали основних услова за живот: воду, купатило, тоалет, ових дана уселили су се у своју кућу.

Стамбено питање ријешила им је Хуманитарна организација “Срби за Србе”. Они су први објавили у каквим условима живе Светозар, Марица, Златица (17), Мира (15) и Милош (6). Њихова тешка животна прича погодила је многе, те је новац за куповину кућу, адаптацију и опремање, прикупљен у рекордном року, за шест мјесеци.

Многима је било несхватљиво да у 21. вијеку породица са троје дјеце због неимаштине живи у пећини. Слике које су стигле из Мошорина, код Титела, у Србији никог нису оставиле равнодушним.

По пећини су били развучени каблови за струју, а стари телевизор био им је једини прозор у свијет. На улазу у пећину стари аутомобил служио је као остава. Ту су чували намирнице и одлагали гардеробу.

Сиромаштво није једина несрећа која је задесила Чубрилове. Троје дјеце и мајка имају здравствене проблеме. Најтежа је ситуација код најстарије кћерке, а због њених учесталих епилептичних напада отац је везан за кућу. Не остављају је ни на тренутак саму. Због тога Светозар не ради, а живе од дјечијег додатка, социјалне помоћи.

Дјеца су понекад спавала код баке у трошној кући, која није много боља и безбједнија од пећине. Сада, када су добили своју кућу, кажу да “срећи нема краја”.

“Коначно је крај нашим мукама. Деца су пресрећна, играју се. Моја мајка је са нама”, прича Светозар.

Стиже невријеме, овај крај земље први је на удару

Стиже невријеме, овај крај земље први је на удару

Како каже Светозар, он је у лагуму живио годинама, од малена, али је желио нешто боље за своју дјецу.

“Нисам се плашио никада за себе, али јесам за децу, јер су се у пећини појавиле пукотине. Страховао сам да им се земља не обруши на главу. Пресељењем у кућу за нас почиње нови живот. Пресрећан сам што смо доживели све ово. Коначно пећини можемо да кажемо ‘збогом’. Није ми због мене, већ због моје деце која су болесна патила”, прича Чутурилов.

Купатило нису имали, већ само један лавор који су користили за купање. Нису имали чак ни пољски тоалет.

Нови дом није далеко од лагума у којем су живјели, око три километра, али стари живот Чутурилови желе што прије да забораве.

Хуманитарна организација “Срби за Србе” уз грађане Титела покренула је у фебруару акцију прикупљања помоћи за породицу из Мошорина.

Марија Моровић из Хуманитарне организације “Срби за Србе каже да су поносни и веома срећни што ће још једна породица дочекати зиму у топлом дому.

“Почетком фебруара објавили смо причу о ‘породици која живи у пећини’, а данас Чутурилови имају лепу пространу кућу у којој ће им бити много лакше да се носе са здравственим проблемима”, рекла је Моровићева.

Она се захвалила великом броју донатора, који су се одазвали њиховом позиву за помоћ породици, те је комплетан пројекат реализован за мање од пола године, упркос бројним изазовима које су имали када је у питању проналазак адекватне куће.

“Поносни смо и веома срећни што ће наредну зиму још једна породица дочекати у топлом дому. Вредност пројекта износи 42.886 евра”, рекла је она.

Моровићева се посебно захвалила Удружењу за церебралну и дечију парализу “Пријатељи Титела” који су уз породицу Чутурилов пуних 13 година, а који су и њима били савезник у реализацији ове велике акције.

Кућа у Мошорину водиће се на дјецу породице Чутурилов.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.