Stigli bolji dani

Spasila ih je pomoć dobrih ljudi: Porodica koja je živjela u pećini konačno dobila kuću

  • Izvor: Agencije
  • 19.08.2024. 13:16

Petočlana porodica Čuturilov iz Mošorina, koja je živjela u pećini, konačno je dobila krov na glavom. Iz skučenog laguma, gdje nisu imali osnovnih uslova za život: vodu, kupatilo, toalet, ovih dana uselili su se u svoju kuću.

Stambeno pitanje riješila im je Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe”. Oni su prvi objavili u kakvim uslovima žive Svetozar, Marica, Zlatica (17), Mira (15) i Miloš (6). Njihova teška životna priča pogodila je mnoge, te je novac za kupovinu kuću, adaptaciju i opremanje, prikupljen u rekordnom roku, za šest mjeseci.

Mnogima je bilo neshvatljivo da u 21. vijeku porodica sa troje djece zbog neimaštine živi u pećini. Slike koje su stigle iz Mošorina, kod Titela, u Srbiji nikog nisu ostavile ravnodušnim.

Po pećini su bili razvučeni kablovi za struju, a stari televizor bio im je jedini prozor u svijet. Na ulazu u pećinu stari automobil služio je kao ostava. Tu su čuvali namirnice i odlagali garderobu.

Siromaštvo nije jedina nesreća koja je zadesila Čubrilove. Troje djece i majka imaju zdravstvene probleme. Najteža je situacija kod najstarije kćerke, a zbog njenih učestalih epileptičnih napada otac je vezan za kuću. Ne ostavljaju je ni na trenutak samu. Zbog toga Svetozar ne radi, a žive od dječijeg dodatka, socijalne pomoći.

Djeca su ponekad spavala kod bake u trošnoj kući, koja nije mnogo bolja i bezbjednija od pećine. Sada, kada su dobili svoju kuću, kažu da “sreći nema kraja”.

“Konačno je kraj našim mukama. Deca su presrećna, igraju se. Moja majka je sa nama”, priča Svetozar.

Stiže nevrijeme, ovaj kraj zemlje prvi je na udaru

Stiže nevrijeme, ovaj kraj zemlje prvi je na udaru

Kako kaže Svetozar, on je u lagumu živio godinama, od malena, ali je želio nešto bolje za svoju djecu.

“Nisam se plašio nikada za sebe, ali jesam za decu, jer su se u pećini pojavile pukotine. Strahovao sam da im se zemlja ne obruši na glavu. Preseljenjem u kuću za nas počinje novi život. Presrećan sam što smo doživeli sve ovo. Konačno pećini možemo da kažemo ‘zbogom’. Nije mi zbog mene, već zbog moje dece koja su bolesna patila”, priča Čuturilov.

Kupatilo nisu imali, već samo jedan lavor koji su koristili za kupanje. Nisu imali čak ni poljski toalet.

Novi dom nije daleko od laguma u kojem su živjeli, oko tri kilometra, ali stari život Čuturilovi žele što prije da zaborave.

Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe” uz građane Titela pokrenula je u februaru akciju prikupljanja pomoći za porodicu iz Mošorina.

Marija Morović iz Humanitarne organizacije “Srbi za Srbe kaže da su ponosni i veoma srećni što će još jedna porodica dočekati zimu u toplom domu.

“Početkom februara objavili smo priču o ‘porodici koja živi u pećini’, a danas Čuturilovi imaju lepu prostranu kuću u kojoj će im biti mnogo lakše da se nose sa zdravstvenim problemima”, rekla je Morovićeva.

Ona se zahvalila velikom broju donatora, koji su se odazvali njihovom pozivu za pomoć porodici, te je kompletan projekat realizovan za manje od pola godine, uprkos brojnim izazovima koje su imali kada je u pitanju pronalazak adekvatne kuće.

“Ponosni smo i veoma srećni što će narednu zimu još jedna porodica dočekati u toplom domu. Vrednost projekta iznosi 42.886 evra”, rekla je ona.

Morovićeva se posebno zahvalila Udruženju za cerebralnu i dečiju paralizu “Prijatelji Titela” koji su uz porodicu Čuturilov punih 13 godina, a koji su i njima bili saveznik u realizaciji ove velike akcije.

Kuća u Mošorinu vodiće se na djecu porodice Čuturilov.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)