СПЦ

Славимо Светог Калистрата: Вјерници данас треба да се помоле овом свецу за здравље

  • Извор: Телеграф
  • 10.10.2024. 07:15

Српска православна црква данас обиљежава сјећање на Светог мученика Калистрата.

Калистар је био војник у Картагини који је мучен и убијен од својих ратних сабораца због своје хришћанске вјере. Његов предак, Неокор, био је свједок Христовог распећа у Јерусалиму и, након што се вратио у Картагину, превео је цијелу своју породицу у хришћанство. Калистар је одрастао у том духу.

Нажалост, постао је војник у Византији за вријеме цара Диоклецијана, када је започет најмасовнији прогон хришћана. Током једне тајне молитве, колеге официри су га пријавили команданту. Његов наредник Персентин је, откривши да је Калистар хришћанин, наредио да га пребију и баце у море.

Међутим, Калистар се сутрадан вратио жив, ходајући по води, што је навело 49 војника да повјерују у моћ хришћанског Бога. Бијесан, командант их је све бацио у тамницу, а како ниједан није хтио да се одрекне вјере, сви су на крају погинули. Легенда каже да је тада читав крај погодио земљотрес, што је довело до масовног прихватања хришћанства.

Свети Калистрат пострадао је 304. године заједно са 49 војника, а у Цркви им се држи заједнички помен као мученицима због вјере у Христа. Свети Калистрат је слава малог броја породица, а између два свјетска рата, његови свечари су се могли наћи у Београду.

Многи вјерници свједоче о чудима која су се десила послије молитве овом светитељу, што указује да је могуће да је ова слава узета као завјет или као захвалност за избављање од несреће или тешке болести.

Зато, данас је важно отићи у цркву и помолити се Светом Калистрату, посебно уколико имате у породици или познајете неког ко је тешко болестан, молећи за њихово здравље и дуг живот.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?