SPC

Slavimo Svetog Kalistrata: Vjernici danas treba da se pomole ovom svecu za zdravlje

  • Izvor: Telegraf
  • 10.10.2024. 07:15

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava sjećanje na Svetog mučenika Kalistrata.

Kalistar je bio vojnik u Kartagini koji je mučen i ubijen od svojih ratnih saboraca zbog svoje hrišćanske vjere. Njegov predak, Neokor, bio je svjedok Hristovog raspeća u Jerusalimu i, nakon što se vratio u Kartaginu, preveo je cijelu svoju porodicu u hrišćanstvo. Kalistar je odrastao u tom duhu.

Nažalost, postao je vojnik u Vizantiji za vrijeme cara Dioklecijana, kada je započet najmasovniji progon hrišćana. Tokom jedne tajne molitve, kolege oficiri su ga prijavili komandantu. Njegov narednik Persentin je, otkrivši da je Kalistar hrišćanin, naredio da ga prebiju i bace u more.

Međutim, Kalistar se sutradan vratio živ, hodajući po vodi, što je navelo 49 vojnika da povjeruju u moć hrišćanskog Boga. Bijesan, komandant ih je sve bacio u tamnicu, a kako nijedan nije htio da se odrekne vjere, svi su na kraju poginuli. Legenda kaže da je tada čitav kraj pogodio zemljotres, što je dovelo do masovnog prihvatanja hrišćanstva.

Sveti Kalistrat postradao je 304. godine zajedno sa 49 vojnika, a u Crkvi im se drži zajednički pomen kao mučenicima zbog vjere u Hrista. Sveti Kalistrat je slava malog broja porodica, a između dva svjetska rata, njegovi svečari su se mogli naći u Beogradu.

Mnogi vjernici svjedoče o čudima koja su se desila poslije molitve ovom svetitelju, što ukazuje da je moguće da je ova slava uzeta kao zavjet ili kao zahvalnost za izbavljanje od nesreće ili teške bolesti.

Zato, danas je važno otići u crkvu i pomoliti se Svetom Kalistratu, posebno ukoliko imate u porodici ili poznajete nekog ko je teško bolestan, moleći za njihovo zdravlje i dug život.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Tajne muzeja (R)

    ''Tajne muzeja (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.