Iako je proljećna vegetaciona sezona u vinogradima zakasnila petnaestak dana, sazrijevanje grozdova počelo je neuobičajeno rano.
Vinogradari ne pamte da su pojedine sorte već od polovine jula počele da mijenjaju boju grozda. To znači da će i berba ranije.
Rana zrioba se rijetko dešavala i ranijih godina u pojedinim vinogradima koji nisu navodnjavani, ali ova godina je izuzetak.
"Šaraju" i sorte koje se beru u oktobru. Žilavka je počela da "šara" polovinom jula.
"Takoreći, grozd počeo je da dobija šećere, tako da ako ostane ovako vrijeme. Petnaest dana ranije mi bi žilavku brali iza dvadesetog septembra, a ako ovako nastavi, od prvog do petog septembra", rekao je Ranko Petijević iz vinograda u Trebinju.
Temperature nisu bile ekstremne, ali je suša bila uporna. Agronomi kažu – dešava se, na djelu je biologija.
"Loza je doživjela jedan vid stresa, u nedostatku vlage ona nastoji da završi vegetaciju, to znači, daje je joj signal da je situacija loša i da što prije donese plod", kaže Branko Anđelić, inženjer poljoprivrede.
U vinogradima koji nisu navodnjavani, grozd će ostati sitniji, bez očekivanog kvaliteta, iako će izgledati kao da je sazrio.
Pribojavaju se vinogradari i grada. Nikad dva dobra sastaviti, kažu, a ako im je nešto išlo na ruku, to je činjenica da su im ove godine vinogradi bili "pošteđeni" biljnih bolesti.