Бијељина

Роми прославили Ђурђевдан

  • Извор: АТВ
  • 06.05.2024. 19:33

Бацањем вјенчића у Дашницу и замишљањем жеља, Роми у Бијељини обиљежавају Ђурђевдан. Кажу, ово је вријеме када черге могу на пут и празник који се прославља окупљањем породице уз богату трпезу.

"Нама је то лијепо, устанемо у 5 купамо дјецу, лијепо чистимо нашу кућу, фарбали јаја, са јајима дјецу купамо, дијелимо дјеци по кућама јаја, правимо роштиљ, неко пече јагње, неко прасе, како је ко у могућности", каже Кадрија Рамић.

Највише се обичајима радују дјеца. Најмлађи су добили и пакетиће. 

"Прво за Ђурђевдан бацамо вјенчиће у канал и онда идемо кући и фарбамо јаја", каже Сантијано Бешић.

"У мом дому се Ђурђевдан прославља да ми дан прије шарамо јаја, други дан ми дијелимо, правимо вјенчиће, идемо на канал и бацамо то", каже Јасмина Суљић.

Веома је важно да Роми сачувају своје обичаје, културу, идентитет, кажу у удружењу за промоцију и образовање Рома.

"Припремамо вјенчиће са нашом дјечицом, поклоне за њих и фокус нам је на најмлађима, дјецу школског узраста, њихове породице, да на овај начин очувају своју традицију и културу да могу да наставе да преносе то са кољена на кољено и да се не заборави тај обичај код Рома који је најљепши", каже Драган Јоковић, Удружење за промоцију И образовање Рома "Отахарин".

Ромска заједница у Бијељини је многобројна, а имају и много проблема. Кажу, тешко се живи а не могу се похвалити са бројем оних који су завршили средњу школу или отишли на факултет. На све то, дискриминација и мала запосленост су оно што прати ромску популацију, кажу у Удружењу. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина