Bijeljina

Romi proslavili Đurđevdan

  • Izvor: ATV
  • 06.05.2024. 19:33

Bacanjem vjenčića u Dašnicu i zamišljanjem želja, Romi u Bijeljini obilježavaju Đurđevdan. Kažu, ovo je vrijeme kada čerge mogu na put i praznik koji se proslavlja okupljanjem porodice uz bogatu trpezu.

"Nama je to lijepo, ustanemo u 5 kupamo djecu, lijepo čistimo našu kuću, farbali jaja, sa jajima djecu kupamo, dijelimo djeci po kućama jaja, pravimo roštilj, neko peče jagnje, neko prase, kako je ko u mogućnosti", kaže Kadrija Ramić.

Najviše se običajima raduju djeca. Najmlađi su dobili i paketiće. 

"Prvo za Đurđevdan bacamo vjenčiće u kanal i onda idemo kući i farbamo jaja", kaže Santijano Bešić.

"U mom domu se Đurđevdan proslavlja da mi dan prije šaramo jaja, drugi dan mi dijelimo, pravimo vjenčiće, idemo na kanal i bacamo to", kaže Jasmina Suljić.

Veoma je važno da Romi sačuvaju svoje običaje, kulturu, identitet, kažu u udruženju za promociju i obrazovanje Roma.

"Pripremamo vjenčiće sa našom dječicom, poklone za njih i fokus nam je na najmlađima, djecu školskog uzrasta, njihove porodice, da na ovaj način očuvaju svoju tradiciju i kulturu da mogu da nastave da prenose to sa koljena na koljeno i da se ne zaboravi taj običaj kod Roma koji je najljepši", kaže Dragan Joković, Udruženje za promociju I obrazovanje Roma "Otaharin".

Romska zajednica u Bijeljini je mnogobrojna, a imaju i mnogo problema. Kažu, teško se živi a ne mogu se pohvaliti sa brojem onih koji su završili srednju školu ili otišli na fakultet. Na sve to, diskriminacija i mala zaposlenost su ono što prati romsku populaciju, kažu u Udruženju. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: