Дужина гасовода износиће 11 километара

Први пројекат ширења гасне мреже у историји Српске: Гас на Јахорини од 5. октобра!

  • Извор: АТВ
  • 27.08.2024. 19:29

Гас ће на Јахорини бити пуштен 5. октобра. То је први пројекат ширења гасне мреже у историји Републике Српске. На овај начин биће гасификован комплетан источни дио Српске. Одобрена су средства и за гасну топлану.

"Мислим да ћемо уз помоћ и Владе и Савјета министара врло брзо гасификовати исток Републике Српске, и кренути оним главним нашим задатком, а то је магистрални гасовод од Бијељине до Бањалуке", рекао је Недељко Елек, директор "Сарајево-гаса", Источно Сарајево.

"У вријеме имплементације зелене агенде постоји опредијељење Сарајево гаса и Олимпијског центра тако и Пала да ово буде еколошки чиста дестинација што је данас веома важно из аспекта климатских промјена о потреба да се управо на овом појасу обезбиједи чиста енергија која би била основа за развој Јахорине али и Пала и Источног Сарајева", каже Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БИХ.

Република Српска, а самим тим и цијела БиХ имају најјефтинију цијену гаса у Европи, захваљујући доброј спољној политици предсједника Српске Милорада Додика, поручено је на Јахорини. Гасификацијом Јахорине, а догодине и Игришта, знатно ће бити умањени досадашњи трошкови.

"Радимо све оне ствари које имају за циљ да наши људи, наша привреда, имају јефтине енергенте, и да нас основу тих енергената и перспектива развијамо Републику Српску", каже Денис Шулић, министар трговине и туризма у Влади Републике Српске.

"Примарна станица ће бити на локацији у Палама гдје је планирано мјерно регулациона станица за природни гас гдје ће се дистрибуирати даље гасовод", рекао је Бојан Маринчић, "Гастех", Иншђија.

Дужина гасовода од Пала до Јахорине износиће 11 километара. Будућим корисницима гасовода детаљно су презентоване  могућности и цијене прикључака и инсталирања потребне опреме. У фази имплементације је и пројекат о утицају климатских промјена на дужину зимске туристичке сезоне, а 15. септембра на Јахорини ће бити инсталирана метеоролошка станица.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Дарк Веб: борба против сајберкриминала, документарни програм

    Дарк Веб: борба против сајберкриминала, документарни програм

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм