Dužina gasovoda iznosiće 11 kilometara

Prvi projekat širenja gasne mreže u istoriji Srpske: Gas na Jahorini od 5. oktobra!

  • Izvor: ATV
  • 27.08.2024. 19:29

Gas će na Jahorini biti pušten 5. oktobra. To je prvi projekat širenja gasne mreže u istoriji Republike Srpske. Na ovaj način biće gasifikovan kompletan istočni dio Srpske. Odobrena su sredstva i za gasnu toplanu.

"Mislim da ćemo uz pomoć i Vlade i Savjeta ministara vrlo brzo gasifikovati istok Republike Srpske, i krenuti onim glavnim našim zadatkom, a to je magistralni gasovod od Bijeljine do Banjaluke", rekao je Nedeljko Еlek, direktor "Sarajevo-gasa", Istočno Sarajevo.

"U vrijeme implementacije zelene agende postoji opredijeljenje Sarajevo gasa i Olimpijskog centra tako i Pala da ovo bude ekološki čista destinacija što je danas veoma važno iz aspekta klimatskih promjena o potreba da se upravo na ovom pojasu obezbijedi čista energija koja bi bila osnova za razvoj Jahorine ali i Pala i Istočnog Sarajeva", kaže Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BIH.

Republika Srpska, a samim tim i cijela BiH imaju najjeftiniju cijenu gasa u Еvropi, zahvaljujući dobroj spoljnoj politici predsjednika Srpske Milorada Dodika, poručeno je na Jahorini. Gasifikacijom Jahorine, a dogodine i Igrišta, znatno će biti umanjeni dosadašnji troškovi.

"Radimo sve one stvari koje imaju za cilj da naši ljudi, naša privreda, imaju jeftine energente, i da nas osnovu tih energenata i perspektiva razvijamo Republiku Srpsku", kaže Denis Šulić, ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske.

"Primarna stanica će biti na lokaciji u Palama gdje je planirano mjerno regulaciona stanica za prirodni gas gdje će se distribuirati dalje gasovod", rekao je Bojan Marinčić, "Gasteh", Inšđija.

Dužina gasovoda od Pala do Jahorine iznosiće 11 kilometara. Budućim korisnicima gasovoda detaljno su prezentovane  mogućnosti i cijene priključaka i instaliranja potrebne opreme. U fazi implementacije je i projekat o uticaju klimatskih promjena na dužinu zimske turističke sezone, a 15. septembra na Jahorini će biti instalirana meteorološka stanica.

Pratite nas i putem Vibera