У ужичком крају и ове године влада дефицит месара, а због сезоне свињокоља, месаре треба резервисати и неколико мјесеци раније.
"Месари се баш траже, зову сваки дан, али нема ко. Ми не можемо да стигнемо све", указује Славиша Цицовић, месар.
Његов колега Раде Даничић каже да месари могу да зараде између 7.000 (100 КМ), 8.000 (130 КМ) динара по комаду. Пре употребе месо обавезно треба однијети ветеринару на преглед.
"Једини начин заштите јесте преглед. Поред тога постоје и други паразити, али не у тој мјери, који су опасни за здравље људи, али првенствено је значи преглед свињског меса на трихинелу спиралис", наводи Срђан Брмбота, ветеринар из Пожеге.
А кад стигне потврда да је месо исправно, почиње најбољи дио свињокоља - још бољи у друштву комшија и родбине.
Породица Чолић у Врањанима утовила је двије свиње.
"Има доста домаћинстава која то и даље раде на традиционални начин. Не воле куповно, воле домаће, органско, сами гаје своје свиње, знају чиме их хране, знају како их његују, тако да знају како да добију прави квалитет за себе и своју породицу", наводи Милутин Чолић из Пожеге.