Семберија

Пољопривредници траже проглашење елементарне непогоде

  • Извор: АТВ
  • 19.08.2024. 19:15

Пољопривредници из Семберије завапили су да се прогласи стање елементарне непогоде. Кажу овогодишња суша уништила је урод воћа, поврћа и кукуруза. Без надокнаде бар дијела штете која је причињена на усјевима, поручују да ће доживјети тоталну пропаст.

"Тражимо, и даље стојимо, да се прогласи елементарна непогода, да се укључе све институције да видимо колика је штета, а о накнади, нисмо о томе ни разговарали док не видимо на терену каква ће ситуација бити“, изјавио је Саво Бакајлић, Удружење „Села Семберије и Мајевице“.

О стању на терену из прве руке су чули два помоћника министра пољопривреде и градоначелник Бијељине. Влада Републике Српске уложила је у наводњавање у Семберији 20 милиона КМ у протекле четири године и те се инвестиције настављају, чуло се на састанку. 

„Не можемо да утичемо на екстремно топло љето и сушу, али можемо утицати на структуру сјетве и да се боримо са временским неприликама колико можемо, а много је већ урађено и по питању ободних канала, примарне и секундарне мреже“, истакао је Саша Лалић, помоћник министра за пољопривреду Републике Српске.

Суша је преполовила принос кукуруза у нашим житница Семберији, Посавини и Лијевче пољу, каже министар Саво Минић. У будуће без наводњавања, осигурања и примјене нових сорти неће бити могуће бавити се пољопривредом, сматра Минић. 

„Влада није осигуравајуће друштво, кад год постоји могућност Влада ће одреаговати, али првенствено проглашење елементарне непогоде иде од стране локалних заједница да се изврши пописивање, обим штете и тек онда Влада може разматрати око могућности било какве помоћи по том питању“, рекао је Саво Минић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске. 

На њивама и воћњацима широм Српске, суша је опустошила урод сезонских пољопривредних култура. У Бијељини је именована комисија за процјену штете од суше. Сада су очи пољопривредника уперене у њихове градове и општине, али и Владу Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Емисија: На ивици терена

    У првом издању специјалних емисија #наивицитерена посвећених спектакуларном ХЕКТОР ФАЈТ НАЈТ 5, који ће 6. септембра у дворани Борик окупити четворицу кикбоксера у категорији до 86 килограма, упознајте првог борца, Срђана Шућура!

  • 21:00 Филм (12+)

    Филм (12+)

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)