Semberija

Poljoprivrednici traže proglašenje elementarne nepogode

  • Izvor: ATV
  • 19.08.2024. 19:15

Poljoprivrednici iz Semberije zavapili su da se proglasi stanje elementarne nepogode. Kažu ovogodišnja suša uništila je urod voća, povrća i kukuruza. Bez nadoknade bar dijela štete koja je pričinjena na usjevima, poručuju da će doživjeti totalnu propast.

"Tražimo, i dalje stojimo, da se proglasi elementarna nepogoda, da se uključe sve institucije da vidimo kolika je šteta, a o naknadi, nismo o tome ni razgovarali dok ne vidimo na terenu kakva će situacija biti“, izjavio je Savo Bakajlić, Udruženje „Sela Semberije i Majevice“.

O stanju na terenu iz prve ruke su čuli dva pomoćnika ministra poljoprivrede i gradonačelnik Bijeljine. Vlada Republike Srpske uložila je u navodnjavanje u Semberiji 20 miliona KM u protekle četiri godine i te se investicije nastavljaju, čulo se na sastanku. 

„Ne možemo da utičemo na ekstremno toplo ljeto i sušu, ali možemo uticati na strukturu sjetve i da se borimo sa vremenskim neprilikama koliko možemo, a mnogo je već urađeno i po pitanju obodnih kanala, primarne i sekundarne mreže“, istakao je Saša Lalić, pomoćnik ministra za poljoprivredu Republike Srpske.

Suša je prepolovila prinos kukuruza u našim žitnica Semberiji, Posavini i Lijevče polju, kaže ministar Savo Minić. U buduće bez navodnjavanja, osiguranja i primjene novih sorti neće biti moguće baviti se poljoprivredom, smatra Minić. 

„Vlada nije osiguravajuće društvo, kad god postoji mogućnost Vlada će odreagovati, ali prvenstveno proglašenje elementarne nepogode ide od strane lokalnih zajednica da se izvrši popisivanje, obim štete i tek onda Vlada može razmatrati oko mogućnosti bilo kakve pomoći po tom pitanju“, rekao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske. 

Na njivama i voćnjacima širom Srpske, suša je opustošila urod sezonskih poljoprivrednih kultura. U Bijeljini je imenovana komisija za procjenu štete od suše. Sada su oči poljoprivrednika uperene u njihove gradove i opštine, ali i Vladu Republike Srpske.

Pratite nas i putem Vibera