АТВ упозоравала

Поједине ТВ куће годинама убирале екстра профит од маркетинга на основу измишљених података

  • Извор: АТВ
  • 05.06.2024. 19:40

Годинама су поједине ТВ куће убирале екстра профит од маркетинга на основу измишљених и њима намјештених података о гледаности у БиХ. На то је све годинама упозоравала и АТВ која је указивала да подаци о гледаности у БиХ нису реални. Потврда тога је стигла од Суда БиХ који одбио је захтјев "Audience measurement" да донесе привремену мјеру за одлагање извршења рјешења које се односи о одбијању Цертификата о одобрењу типа.

Како и шта ће даље, да ли ће наставити са притисцима, политиком и ко зна чим још хтјели смо да их питамо. Данас нису нашли времена да одговоре на наше упите, али одлука Суда БиХ само је показала да су у Институту за метрологију били на правој страни закона. Иако поједини медији у посљедње вријеме позивају да се одабир Агенције за мјерење гледаности мора изузети из надлежности овог Института износећи тврдње да предсједник Републике Српске Милорад Додик "гуши слободне медије" тако вршећи притисак на правосудне органе, Суд БиХ био је на страни правде и истине. 

"Институт за метрологију БиХ данас је запримио рјешење Суда БиХ којим се одбијања захтјева АМ-а. Драго нам је што је Суд донио овакву одлуку и није подлегао притисцима медија, притисцима јавности и притисцима различитих интересних групација. Надамо се да ће и у будућности све одлуке Суда бити управо донесене на основу законских норми", каже Милица Ристовић Крстић, директор Института за метрологију.

Поједини из редова опозиције и још неколико чланова Комисије за борбу против корупције су се поприлично запетљали у сопственој жељи да дискредитују директора Института за мјеритељство. Чињеница је да нема објективно потврђених стандарда, нити ревизија досадашњих мјерења које је проводила АМ. Суд БиХ раније је потврдио да је управо та агенција фаворизовала поједине медијске куће у БиХ и прекрајањем извјештаја помагала пуњење њиховог буџета. 

Тренутно, нико у БиХ нема одговарајући сертификат о одобрењу мјерења. Прецизност, тачност, истинитост мјерења су кључни елементи које Институт треба да надзире. Врло је важно да постоји конкурентност на тржишту. 

"Оно што је чињеница и оно што је видљиво у посљедње вријеме кроз тако те приче и отварање Комисије за борбу против корупције која апсолутно није надлежна за такву врсту јавног саслушања које је обављено, али видјевши то јавно саслушање које је обављено везано за доношење нових правилника, али и управног спора који се води пред Судом БиХ видљиво је и потпуно јасно да се покушавају проводити интереси оних који су имали монопол, дакле видљиво је да је по старом правилнику претходних десет година једна агенција из Сарајева искључиво била надлежна за мјерење, односно, једина испуњавала услове прописане тим правилником да може да врши мјерење телевизијских кућа, када је донесен правилник још увијек претпостављамо и мислимо да је тако, да више фирми испуњавају услове, треба чекати одлуку суда у том смислу, али оно што је суштина у том смислу је да нико не смије имати монопол, на крају крајева и закон о јавним набавкама да не би смјело да се дозволи да једна фирма само може да испуњава услове за мјерење гледаности телевизијских кућа у БиХ", каже Милорад Којић, посланик у ПД ПС БиХ.

Агенција која је једина мјерила гледаност телевизија у протеклих десет година распоредила је, широм БиХ, око 300 уређаја који прате који шта ко гледа, такозваних пиплметара. Сада када гледаност у БиХ више нема ко да мјери, након што је "Audience measurement" изгубила Сертификат о одобрењу типа мјерила, логично питање које падне на ум како и на који начин се гледаност током посљедње деценије мјерила, на шта је АТВ годинама упозоравала. 

Фаворизовањем појединих ТВ станица АМ, агенција која се једина у БиХ бавила истраживањем гледаности ТВ програма, помагала је пуњењу буџета тих фаворита. Још прије 7 година различите аршине и нефер пословање потврдио је и суд, а медији који су се сматрали оштећеним су годинама на то упозоравали, чак и слали упите тражећи објашњења. Наравно, никада их нису добили.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: