Исламска заједница

Ово је цијена курбана за 2024. годину

  • Извор: АТВ
  • 26.04.2024. 15:35

Исламска заједница (ИЗ) у Босни и Херцеговини и ове године нуди могућност  жртвовања курбана за вјернике који нису у прилици да овај обред изврше лично у оквиру свог домаћинства. 

Кроз акцију "Курбани 2024" надлежне институције Исламске заједнице ће извршити организовани откуп и осигурати курбане за хуманитарне потребе и потребе образовних институција у БиХ, по јединственој цијени од 490,00 КМ.

"Акција 'Курбани', у организацији Ријасета Исламске заједнице траје 365 дана. Знамо да је њена реализација три дана, а преостала 362 дана Исламска заједница у континуитету ради на припреми. Ово је разлог што ми, из године у годину, успјешно и благовремено одговоримо на све изазове и обавезе које пред нас ставља ова акција, те оправдамо повјерење које нам чланови Исламске заједнице, како у домовини, тако и у дијаспори, дају у континуитету. Чинимо потребне напоре да одговоримо на све изазове и да еманет који нам је повјерен испунимо на најбољи могући начин“, изјавио је др Билал Мемишевић, руководилац Одјела за курбане Ријасета Исламске заједнице. 


Шта се дешава у организму када не пијемо довољно воде

Шта се дешава у организму када не пијемо довољно воде

Како је навео, припреме су у значајној мјери извршене, те су у свакодневној комуникацији с партнерима, као и меџлисима, главним имамима, који су носиоци ове активности на терену.

"Изласком на терен Управа за економске и финансијске послове - Одјел за курбане, у протекла три мјесеца интензивно је истраживала тржиште, разговарала, преговарала, с узгајивачима, прерађивачима, клаоничарима, са свима онима који на директан и индиректан начин судјелују у реализацији ове акције. Дошли смо до закључка да се цијена живе ваге стоке, како у Босни и Херцеговини, тако и у региону, у битном промијенила и из тих разлога Управа за економске и финансијске послове је, након истраживања, Ријасету предложила јединствену цијену за ову годину", објаснио је он. 

На јуче одржаној сједници Ријасет Исламске заједнице прихватио је приједлог Управе да цијена курбана за 2024. годину износи 490 КМ.

"Камо пусте среће да је цијена могла да остане на прошлогодишњем нивоу, или да је могла да буде нижа, међутим, тржиште и простор у којем живимо, радимо, у којем требамо реализовати ову акцију, нагнали су нас да смо морали одредити ову цијену. Ми идаље имамо бојазан хоћемо ли и како ћемо успјети да реализујемо, имајући у виду цијене и поскупљења стоке из дана у дан", изјавио је Мемишевић.

Он је подсјетио и на значај ове акције, нагласивши да је она велики економски покретач и економски подстрек домаћој производњи и домаћим узгајивачима.

"Прошле године смо закључили акцију с нешто више од 30.000 курбана. Ако узмемо у обзир да је апсолутна већина курбана набављена од домаћих произвођача, узгајивача, да је реализована домаћом радном снагом, домаћим извршиоцима овог посла, да су ангажовани домаћи капацитети који имају халал сертификат који је издала Исламска заједница, то нас наводи да ова акција у једном ширем смислу има велику, значајну улогу, у економском, друштвеном, социјалном аспекту Босне и Херцеговине, бошњачког народа“, акцентирао је Мемишевић.


Одјећа у овој боји дјелује луксузно и пристаје свима

Одјећа у овој боји дјелује луксузно и пристаје свима

Курбанско месо се дијели најпотребнијим, а осим повратницима и социјално угроженим у повратничким дијеловима Босне и Херцеговине, курбанско месо стиже и до различитих институција.

У току самог Бајрама велики дио меса се расподијели различитим установама социјалног, хуманитарног, здравственог и образовног карактера. Осим  једнократних подјела, Исламска заједница током цијеле године врши подјелу и прерађеног меса установама и појединцима у стању потребе.

"Већина меса буде прерађена и доступна људима у стању потребе, како физичким тако и правним лицима. Ово је акција која, према мом скромном мишљењу, на просторима државе Босне и Херцеговине, када је у питању подстрек домаћој производњи, домаћим артиклима, нема алтернативу“, казао је Мемишевић.

Члановима Исламске заједнице, како у домовини, тако и у дијаспори, поручио је да не калкулишу када је извршење овог ибадета у питању. 

"Исламска заједница ће оправдати њихово повјерење на најбољи начин, водећи рачуна о шеријатским нормама, водећи рачуна, с надлежним институцијама, да се све ветеринарско-санитарне норме, услови и стандарди испуне. Ако на то додамо споменуто да је то велика финансијска инјекција нашем привредном, сточарском, узгајивачком, месарско-прерађивачком сектору у Босни и Херцеговини, онда то треба да буде и разлог више да вјерници, чланови Исламске заједнице, и ове године буду дијелом ове акције“, закључио је Мемишевић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина