СПЦ

Ове ријечи изговорите за здравље: Данас славимо светог чудотворца

  • 29.06.2024. 09:30

Свети Тихон Аматунски Чудотворац је хришћански светитељ и аскета. Рођен у Аматунту на Кипру, гдје је живио апостолским животом и учио људе хришћанској вјери.

Како му је отац био пекар Тихон би кад је остајао сам у пекари дијелио хљеб сиромашнима. Био је, осим по великодушности, познат и по чудима које је чинио, од којих се два и данас памте.

У Српској рођено 28 беба

У Српској рођено 28 беба

Прво чудо, према предању, остварио је у раној младости када је живио са родитељима. Отац му је био пекар и кад год би га оставио у продавници самог он је сиромашнима дијелио хљеб бесплатно. Кад је сазнао, отац се наљутио на њега, а Тихон му је рекао да је те хљебове само дао као зајам Богу и да ће му бити враћено стоструко.  Отац се увјерио у то оног тренутка кад је, до тада празан амбар, затекао препун чистом пшеницом.

Друго чудо се десило када је покупио суве лозе које су бацили радници у једном винограду и посадио их у својој башти. Онда се помолио Богу да његовом винограду подари дарове: прво, да се суве лозе приме, пусте корен и порасту; друго, да његов виноград изобилује родом; треће, да грожђе буде слатко и корисно по здравље; четврто, да грожђе у његовом винограду сазријева раније него у другим виноградима. Већ сутрадан је видео да су његове молитве услишене јер су се суве лозе примиле. Кад су почеле да расту исте године су донијеле обилан род.

Дјевојчица (14) отета у Грчкој, активиран Амбер алерт!

Дјевојчица (14) отета у Грчкој, активиран Амбер алерт!

Свети Тихон умро је око 425. године, а на данашњи дан вјерници овом свецу упућују молитву за здравље:

"Као пустињски житељ и у тијелу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Тихоне. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцјељујући болести оних који ти са вјером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцељење."

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: