Гост АТВ јутра Дарија Филиповић Остојић

Од октобра ФЗО Српске у потпуности финансира пренаталне тестове

  • Извор: АТВ
  • 04.09.2024. 08:45

Универзитетски клинички центар Републике Српске завршио је процедуру јавне набавке за спровођење неинвазивног пренаталног тестирања из крви трудница (НИПТ), па би од октобра мјесеца труднице требало да узорке крви дају у УКЦ-у Српске, а ову услугу ће у потпуности финансирати Фонд здравственог осигурања Републике Српске. Овај тест кошта више од хиљаду марака, а обухвата одређивање ризика за поремећаје хромозома код фетуса.

Законом о обавезном здравственом осигурању је предвиђено ово право, изјавила је за АТВ Дарија Филиповић Остојић, портпарол Фонда здравственог осигурања Републике Српске, и додала да је Република Српска прва у региону која је почела да финансира једну од можда најважнијих права трудница коју љекари препоручују и већина трудница их и ради.

„Мислимо да ћемо на овај начин финансијски растеретити сваку трудницу јер ће ФЗО ову услугу у потпуности финансирати у Клиничком центру. Мис мо и до сада, док се нису стекли услови у Клиничком центру, трудницама рефундирали ово право и рекли смо да све док се не стекну услови у Клиничком центру, да ћемо то да радимо. И ево сад од октобра ово право ће бити доступно у Универзитетском клиничком центру Републике Српске“, рекла је Филиповић Остојић.

Она је истакла да не постоји старосно ограничење труднице за пренатални тест. Важно је да постоји препорука гинеколога из уговорене здравствене установе на примарном нивоу, односно, да је предложен пренатални тест, јер у неким ситуацијама он не може да се уради, у случају вишеплодних трудноћа.

„Процедура је дефинисана програмом, јако је важно да жена буде регистрована код гинеколога који има уговор са Фондом здравственог осигурања на примарном нивоу. Он даје упутницу за пренатални тест, када трудница добије упутницу, одлази у надлежну болницу гдје се вади крв. Одатле болница транспортује узорак у УКЦ Српске, а Клинички центар даље шаље на анализу у иностранство. Дакле, ми смо дефинисали комплетан пакет и трудница не мора ништа додатно да плати, то ће у потпуности финансирати ФЗО, дакле више неће бити рефундација“, рекла је Филиповић Остојић и додала да ће ФЗО до октобра и даље рефундирати пренаталне тестове

Навела је да Фонд у потпуности финансира здравствену заштиту за све труднице, а циљ је да се унаприједи репродуктивно здравље. ФЗО финансира и неке друге процедуре када су у питању труднице и планирање породице.

Више о овој теми у видео прилогу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:30 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    ' 'Серија: Ред Рок (12+) (Р)