Gost ATV jutra Darija Filipović Ostojić

Od oktobra FZO Srpske u potpunosti finansira prenatalne testove

  • Izvor: ATV
  • 04.09.2024. 08:45

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske završio je proceduru javne nabavke za sprovođenje neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnica (NIPT), pa bi od oktobra mjeseca trudnice trebalo da uzorke krvi daju u UKC-u Srpske, a ovu uslugu će u potpunosti finansirati Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Ovaj test košta više od hiljadu maraka, a obuhvata određivanje rizika za poremećaje hromozoma kod fetusa.

Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju je predviđeno ovo pravo, izjavila je za ATV Darija Filipović Ostojić, portparol Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, i dodala da je Republika Srpska prva u regionu koja je počela da finansira jednu od možda najvažnijih prava trudnica koju ljekari preporučuju i većina trudnica ih i radi.

„Mislimo da ćemo na ovaj način finansijski rasteretiti svaku trudnicu jer će FZO ovu uslugu u potpunosti finansirati u Kliničkom centru. Mis mo i do sada, dok se nisu stekli uslovi u Kliničkom centru, trudnicama refundirali ovo pravo i rekli smo da sve dok se ne steknu uslovi u Kliničkom centru, da ćemo to da radimo. I evo sad od oktobra ovo pravo će biti dostupno u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske“, rekla je Filipović Ostojić.

Ona je istakla da ne postoji starosno ograničenje trudnice za prenatalni test. Važno je da postoji preporuka ginekologa iz ugovorene zdravstvene ustanove na primarnom nivou, odnosno, da je predložen prenatalni test, jer u nekim situacijama on ne može da se uradi, u slučaju višeplodnih trudnoća.

„Procedura je definisana programom, jako je važno da žena bude registrovana kod ginekologa koji ima ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja na primarnom nivou. On daje uputnicu za prenatalni test, kada trudnica dobije uputnicu, odlazi u nadležnu bolnicu gdje se vadi krv. Odatle bolnica transportuje uzorak u UKC Srpske, a Klinički centar dalje šalje na analizu u inostranstvo. Dakle, mi smo definisali kompletan paket i trudnica ne mora ništa dodatno da plati, to će u potpunosti finansirati FZO, dakle više neće biti refundacija“, rekla je Filipović Ostojić i dodala da će FZO do oktobra i dalje refundirati prenatalne testove

Navela je da Fond u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu za sve trudnice, a cilj je da se unaprijedi reproduktivno zdravlje. FZO finansira i neke druge procedure kada su u pitanju trudnice i planiranje porodice.

Više o ovoj temi u video prilogu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)