УКЦ Српске

Од 1. октобра трудницама у Српској омогућени пренатални тестови

  • Извор: АТВ
  • 26.09.2024. 11:20

Универзитетски клинички центар Републике Српске од 1. октобра ове године почиње са пружањем услуге неинвазивног пренаталног тестирања (НИПТ) за све труднице које територијално припадају овој здравственој установи.

Узорковање крви у Заводу за клиничку лабораторијску дијагностику се врши  понедељком и уторком  у периоду од 11:00 до 14:00 часова. Труднице треба да се јаве у наведеном периоду са потребном документацијом на шалтер Завода за клиничку лабораторијску дијагностику- Поликлиника- Јужно крило први спрат на Паприковцу.

Труднице које територијално не припадају овој здравственој установи о термину и начину узорковања крви могу да се информишу у болницама којима припадају.

„Трудница треба да се јави код гинеколога код којег је регистрована у Дому здравља и који процјењује да ли има право на НИПТ. Уколико трудница остварује право на НИПТ добија упутницу која гласи на УKЦ Републике Српске, Завод за клиничку лабораторијску дијагностику, са наведеним захтјевом за НИПТ тестирање. Надлежни специјалиста гинекологије и акушерства ће упознати трудницу са процедуром НИПТ. Потребно је да трудница потврди свој пристанак на препоручену процедуру НИПТ попуњавањем обрасца“, појашњавају из УКЦ-а Српске.

Амиџић: Градска управа у дуговима, Станивуковић запослио 500 радника

Амиџић: Градска управа у дуговима, Станивуковић запослио 500 радника

УKЦ Републике Српске је уговорио пружање услуге неинвазивног пренаталног тестирања тестом НИФТY бy Генепланет, а за све труднице је осигуран основни пакет. 

„Индикације, објављене у Службеном гласнику Републике Српске - број 78 од 04.09.2023. године, имају све труднице изузев код оних код којих овај тест није изводљив: вишеплодне трудноће, трудноћа са донираном јајном ћелијом, близаначке трудноће код сурогат мајчинства, у случајевима несталог близанца и ако је трудници трансплантирана коштана срж или орган“, додали су из УКЦ- Српске.

Влада Републике Српске донијела је данас и Одлуку о начину финансирања Програма неинвазивног пренаталног тестирања из крви труднице за 2025. годину у износу од девет милиона КМ, као и Одлуку којом се регулише начин финансирања Програма за обезбјеђивање биомедицински потпомогнуте оплодње за 2025. годину, за шта се средства, такође, обезбјеђују у буџету Републике Српске за 2025. годину у износу од 3,5 милиона КМ.

Пратите нас и путем Вибера