Вријеме

Објављена велика прогноза: Балкан на удару

  • Извор: Индекс
  • 17.06.2024. 07:21

Први мјесец метеоролошког љета 2024. започео је у већем дијелу Европе влажним и хладним временом. Али тај образац ће се промијенити, те сљедеће седмице слиједи снажан топлотни талас у јужној, централној и источној Европи.

Предвиђа се да ће се температуре попети изнад 30 степени, а у неким земљама и до 40. Највише температуре се предвиђају за централну Европу и Балканско полуострво.

Прошле седмице је у већем дијелу Еуропе било прилично хладно за ово доба године, осим на југоистоку који је погодио топлотни талас. Температуре у Грчкој и Турској су биле изузетно високе, чак и рекордне за дијелове Грчке и Егејско море. Ноћу је температура била око 30 степени, а дању је знала прећи 40. У Грчкој су 13. јуна 34 метеоролошке станице измјериле максималну температуру изнад 42 степена, 136 станица изнад 40 и 322 постаје изнад 35 степени. 

Тог дана је забиљежено 44 на грчком Милосу, 43,6 на Родосу, 43,9 на Крети, а 45,3 степена је забиљежено у Астромеритису на Кипру.

Тадић уздрмао Србију: Лидер сам

Тадић уздрмао Србију: Лидер сам

Сљедеће седмице се у цијелој централној Европи, на Балкану и источној Европи очекују температуре које ће прелазити 30 ступњева. Према западу и сјеверу, температуре ће остати близу или испод просјека за средину липња, пише "Север Ведер Јуром".

Топлотна купола 

Главни узрок надолазећег топлотног таласа је стабилан атмосферски образац познат као топлотна купола. Када се успостави дуготрајно стабилно вријеме, овај феномен појачава топлотне таласе валове. Топлотна купола дјелује попут поклопца на лонцу. Она захвата знатно топлију ваздушну масу и притишће је према тлу. Зрачна маса се притом значајно загријава како долази до најнижих надморских висина. 

Под топлотном куполом дневне просјечне и максималне температуре обично су знатно изнад уобичајеног просјека. Када је топлотна купола врло изражена, може доћи до обарања температурних рекорда. Како улазимо у средину јуна, чекају нас стабилнији, али знатно топлији временски услови.

Пикси о Душану Тадићу: То није добро

Пикси о Душану Тадићу: То није добро

Топлотна купола се шири из медитеранског подручја према централној и источној Европи те доноси знатно топлију ваздушну масу у односу на прву половицу мјесеца. Први значајнији топлотни талас метеоролошког љета 2024. развиће се од уторка до суботе, носећи аномално топлу масу на велики дио европског континента.

Највише температуре у Италији и на Балкану

Од сриједе до петка најтоплија зрачна маса стиже од Италије према централном Балкану, Њемачкој, Чешкој, Словачкој, Мађарској и Пољској. У Италији и на Балкану се предвиђају максималне температуре које достижу близу 40 степени.

У петак нам слиједи врхунац топлотног таласа. У Италији би температуре могле достићи и 42 степена Целзијуса. У четвртак и петак се очекује врло вруће вријеме и широм земаља сјеверног Балкана, с највишим температурама у Хрватској, гдје би могло бити близу 40 степени.

Бијељина: Село гори, а градоначелник се чешља

Бијељина: Село гори, а градоначелник се чешља

Сљедећег викенда нам стиже освјежење са запада, а температуре ће се вратити на уобичајене вриједности за јун, с максималним температурама од неких 30-ак степени.

На другом дијелу Европе ће Атлантски океан допринијети знатно хладнијем времену те ће у другој половини седмице у Португалу и Шпанији бити хладније него што је уобичајено. У сриједу и четвртак су могуће олује на подручју Шпаније и Француске, Швајцарске и Њемачке, а у петак би Њемачку, Аустрију Чешку и Пољску могло захватити грмљавинско невријеме., преноси "Индекс".

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина