Сјећање

Обиљежено 33 године од формирања Друге крајишке бригаде

  • Извор: АТВ
  • 14.09.2024. 19:16

Друга крајишка бригада дала је дала је значајан допринос очувању Републике Српске. Кажу то некадашњи борци ове славне бригаде. Зато данас приликом обиљежавања 33 године од оснивања, поручују да сјећање на пале борце неће бити избрисано.

- Ми смо се тада, када смо кренули у рат, зарекли, да они који преживе, да ће направити споменик погинулим саборцима, то смо 2001. године и урадили. Ми смо једина јединица ВРС, сем Зејтинлика на Сокоцу, која је одрадила за своје борце овакав комплекс - каже Горан Арамбашић, предсједник Удружења бораца Друге крајишке пјешадијске бригаде.

Борци се присјећају славног ратног пута ове бригаде. Кажу, не постоји ратиште на којем нису војевали. Од Западне Славоније, Коридора живота, градачачког, орашког, добојског, сарајевског, влашићког, гламочког и бихаћког ратишта па све до Мањаче.  

- Поштовање ратног пута заливеног њиховом крвљу, за 1.726 дана Одбрамбено-отаџбинског рата и свих ратишта на којима смо бранили српски народ. Ови мермери нису само пуки споменици на којима су исписана некаква имена, то су живе сјенке наших погинулих сабораца које нијемо стоје и посматрају нас и опомињу - истиче Владимир Шеварика, потпредсједник Удружења бораца Друге крајишке бригаде.

Ова бригада Војске Републике Српске, гдје год да је била прославила је Крајину, крајишки карактер, снагу и одлучност да се брани оно што је за Србе најважније, а то је слобода.  

Друга Крајишка бригада, једна од славних јединица Војске Републике Српске, формирана је 18. септембра 1991. године. Кроз бригаду је прошло више од 23.000 бораца, а живот за Републику Српску дао је 231 борац.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Контекст

    Контекст' доноси преглед и анализу најважнијих догађаја и процеса у региону и свијету, разговоре и тумачења политичара, стручњака за међународне односе, политиколога, дипломата.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 22:00 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 22:05 Филм: Трка за благом (16+)

    Филм: Трка за благом (16+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм