Sjećanje

Obilježeno 33 godine od formiranja Druge krajiške brigade

  • Izvor: ATV
  • 14.09.2024. 19:16

Druga krajiška brigada dala je dala je značajan doprinos očuvanju Republike Srpske. Kažu to nekadašnji borci ove slavne brigade. Zato danas prilikom obilježavanja 33 godine od osnivanja, poručuju da sjećanje na pale borce neće biti izbrisano.

- Mi smo se tada, kada smo krenuli u rat, zarekli, da oni koji prežive, da će napraviti spomenik poginulim saborcima, to smo 2001. godine i uradili. Mi smo jedina jedinica VRS, sem Zejtinlika na Sokocu, koja je odradila za svoje borce ovakav kompleks - kaže Goran Arambašić, predsjednik Udruženja boraca Druge krajiške pješadijske brigade.

Borci se prisjećaju slavnog ratnog puta ove brigade. Kažu, ne postoji ratište na kojem nisu vojevali. Od Zapadne Slavonije, Koridora života, gradačačkog, oraškog, dobojskog, sarajevskog, vlašićkog, glamočkog i bihaćkog ratišta pa sve do Manjače.  

- Poštovanje ratnog puta zalivenog njihovom krvlju, za 1.726 dana Odbrambeno-otadžbinskog rata i svih ratišta na kojima smo branili srpski narod. Ovi mermeri nisu samo puki spomenici na kojima su ispisana nekakva imena, to su žive sjenke naših poginulih saboraca koje nijemo stoje i posmatraju nas i opominju - ističe Vladimir Ševarika, potpredsjednik Udruženja boraca Druge krajiške brigade.

Ova brigada Vojske Republike Srpske, gdje god da je bila proslavila je Krajinu, krajiški karakter, snagu i odlučnost da se brani ono što je za Srbe najvažnije, a to je sloboda.  

Druga Krajiška brigada, jedna od slavnih jedinica Vojske Republike Srpske, formirana je 18. septembra 1991. godine. Kroz brigadu je prošlo više od 23.000 boraca, a život za Republiku Srpsku dao je 231 borac.

Pratite nas i putem Vibera