Мобинг

Раднице из Коњица прошле агонију: Преживјеле пакао због директора

  • Извор: Аваз
  • 13.07.2024. 18:55

Двије раднице ЈКП "Стандард" д.о.о. Коњиц, Елма Фејзагић и Џана Кривић тврде да су доживјеле најгори могући облик мобинга и дискриминације од директора ове компаније, Самира Мемића.

Оне тврде да су, након свакодневног малтретирања и стресова, викања, па и пријетњи, поднијеле тужбу и кривичну пријаву против Мемића. Фејзагић је након поднесених тужби добила првостепену пресуду по свим тачкама за мобинг и дискриминацију.

"Све је почело након што је именован за директора. Било је викања, вријеђања, па чак је и колегама забранио да са мном разговарају, након чега сам завршила у Хитној помоћи и на боловању. Моје здравље је због њега нарушено и нећу стати, идем даље" прича Фејзагић за "Аваз".

Кривић је додала да је она постала мета директора након што је била главни свједок у случају који је покренула Елма Фејзагић.

"Након свједочења, али и због мог константног скретања пажње на неправилности у пословању, била сам свакодневно изложена дискриминацији и мобингу, тако што ми се одузимало од плате ако изађем у току радног времена, а другима не, годишњи одмор ми није одобраван, итд. Међутим, све је кулминирало када ми је речено да сам премјештена на друго радно мјесто те, умјесто да будем главни књиговођа, требала сам радити на наплатном шалтеру" говори Кривић.

Након тога је завршила у Хитној помоћи те и сада иде код психијатра. Када је отворила боловање, почеле су јој стизати пријетње. Прије тога је тужила Мемића за дискриминацију и мобинг. Када је он то сазнао, прича Кривић, а све стоји у поднесеним тужбама, кренуле су пријетње, те је на крају добила отказ иако је била на боловању.

"Почела сам им, директору и Надзорном одбору, пријетити медијима, да ћу све јавно објавити. Када су вид‌јели у којем то правцу иде, да смо ми спремне на све, Надзорни одбор организовао је хитну сједницу, гд‌је долазе до закључка да су за мој отказ сазнали у граду. Установило се и да су тај директор и његова десна рука професорица историје Елдина Хоџић крили документацију, информације, проводили самовољу, одговарали и састављали дописе" прича Кривић.

Потом, додаје, Надзорни одбор доноси ургенцију у којој су директору предложили да поново одлучује о њеном случају.

"Пошто је то сад попримило веће размјере и под пријетњом да ћемо све објавити у медијима, претпостављам да је наложено Надзорном одбору да се то мора ријешити. Да ме врате на посао и ушуткају. Међутим, моје нарушено здравље нико не може надокнадити, то за мене није крај. Идем даље. Сада нам је циљ да га макнемо из предузећа. Чула сам да су ме поново пријавили на послу, али ја званичан документ немам" прича Кривић.

Елма Фејзагић је још рекла:

"Омаловажавао ме, забрањивао ми да присуствујем састанцима, моје мишљење није било валидно, галамио је, пријетио, слао ме по селима да идем, од куће до куће, да ја уговоре носим грађанима на врата, а то се шаље поштом. Оптуживао ме да радим против њега... Буквално, на крају сам остала сама у канцеларији и било је другима забрањено да разговарају са мном" прича Фејзагић, а преноси "Аваз".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: