Banjaluka

Nehumani uslovi, minimalne plate: Brojne žalbe radnika Centruma

  • Izvor: ATV
  • 17.08.2024. 19:18

U Centrumu ima posla. I to za inspekciju rada. Kako saznajemo, radnici rade u veoma teškim uslovima, a ne smiju da se žale.

Samo jedan slobodan dan u sedmici, minimalne plate i nehumani uslovi. Mobing prema radnicima je, kažu, i te kako prisutan.

Trpe sve kako bi sačuvali radna mjesta i obezbijedili egzistenciju svojim porodicama. Sve ovo tvrdi jedan od radnika koji iz razumljivih razloga nije smio pred kameru. Ovo su samo neka od iskustava koji su radnici podijelili.

"Da se vratim na 'ugovor' koji za tih 6 mjeseci nisam dobio, 500 KM je iznosila moja plata i dobijao sam je u koverti, jednog dana im je 'slučajno' uletila inspekcija da bi mene u roku od 30 sekundi poslali u lager i rekli da ne izlazim ni po živu glavu. Jedno sat vremena proveo sam gore, ubrzo nakon toga sam dao otkaz. Ukratko sam napisao moje iskustvo, bilo je baš svega", napisao je jedan od bivših radnika.

Radnik ima nula prava u Centrumu. Neko nešto ukrade, komercijalista ne provede robu ili ne provede na vrijeme, roba ode u minus i na kraju mjeseca se odbije od plate radnika, odnosno koverte koja osim što krade od države i radnika, služi i da oduzme od plate za ovakve gluposti bez ikakve odgovornosti, jer mi ne možemo tu ništa dokazati. A plus na robi često i zaborave da prekucaju. Zarade svakako, bio kupac ili radnik.

Nakon što smo objavili podatke Inspektorata o nepravilnostima u radu ovog preduzeća, uprava Centruma je započela istragu među zaposlenima u pokušaju da otkrije izvor informacija. Radnici su ponovo postali meta straha i pritisaka, iako su sve informacije koje su objavljene bazirane na zvaničnom nalazu inspekcije.

Kao što su u Inspektoratu rekli, nije prvi put da se pojavljuju prijave o lošem upravljanju i neetičkom postupanju u Centrumu. Naši pokušaji da dobijemo komentar uprave ovog preduzeća ostaju bezuspješni. Ipak, važno je napomenuti da javnost ima ključnu ulogu u razotkrivanju nepravdi.

Dok se ne preduzmu konkretne mjere, radnici Centruma i dalje će biti podložni nehumanim uslovima, što je apsolutno neprihvatljivo u svakom demokratskom društvu. Samo tako možemo stvoriti okruženje u kojem su dostojanstveni uslovi rada standard, a ne izuzetak.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: