Podaci FZO

Na bolovanju u Srpskoj prošle godine mjesečno bilo oko 21.500 radnika

  • Извор: Српскаинфо
  • 10.02.2022. 07:57

Na bolovanju je, zbog izolacije, u Srpskoj prošle godine mjesečno u prosjeku bilo 5.230 radnika koji su ili imali korona virus ili su morali da se izoluju zbog kontakta s inficiranom osobom.

Godinu ranije, po ovom osnovu bolovanje je koristilo oko 4.430 zaposlenih mjesečno.

Praktično, od ukupnog broja onih koji su u 2021. koristili  bolovanje, u svakom četvrtom slučaju razlog je bila korona, odnosno izolacija.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, lani je mjesečno, u prosjeku, bilo 21.500 slučajeva bolovanja – 15.400 do 30 i oko 6.100 slučajeva više od 30 dana. Pretprošle godine, mjesečno je u prosjeku bilo 19.490 slučajeva privremene nesposobnosti za rad.

– Napominjemo da jedan slučaj ne znači i jedan radnik. Primjera radi, ukoliko jedan radnik dva puta u toku mjeseca bude na bolovanju on se vodi kao dva slučaja – objašnjavaju u ovom fondu.

Najviše slučajeva privremene nesposobnosti za rad zbog izolacije prošle godine bilo je u martu – 9.263 do 30 dana i 1.484 slučaja preko toga.

– Pojavom korona virusa, izolacija je jedan od najčešćih uzroka bolovanja, dok je ranije broj slučajeva bolovanja zbog izolacije bio neznatan. Inače, najčešći uzroci su bolesti mišićno-koštanog sistema, tumori, problemi u trudnoći, bolesti sistema krvotoka, zatim povrede, izolacija, nega oboljelog člana porodice – kažu za Srpskainfo u ovom fondu.

Podsjećaju da bolovanje zbog izolacije podrazumijeva i izolaciju usljed zaraze virusom korona, kao i izolaciju zbog kontakata sa zaraženim.

– Isto tako, radnici mogu da budu u izolaciji i iz nekih drugih razloga, nevezano od korona virusa, pa je moguće da u navedenim podacima ima slučajeva izolacije i iz drugih razloga, ali taj broj je, prema podacima iz ranijih godina, jako mali – objašnjavaju u FZO Srpske.

Liječenje kovid pacijenata

Od početka epidemije, u bolnicama u Republike Srpske zbrinuto je više od 24.000 kovid pacijenata, čije je liječenje koštalo 80 miliona KM. Trošak je u 2020. iznosio 28 miliona, a lani 52 miliona KM. Liječenje jednog pacijenta u intenzivnoj njezi u prosjeku košta oko 33.000 KM. Za pacijente koji zahtijevaju povremenu upotrebu kiseoničke maske i klasifikuju se kao pacijenti s težom kliničkom slikom, FZO Republike Srpske po epizodi liječenja bolnicama plaća 2.270 KM.


  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.