Вјерни чувар народних обичаја

Млади гуслар Лазар чува традицију

  • Извор: АТВ
  • 27.04.2024. 19:33

Лазар има само шест и по година. Похађа школу гуслања, а љубав према овом традиционалном инструменту наслиједио је од својих предака. Иако је јако млад, већ сада је вјерни чувар традиције и народних обичаја. Открио нам је, које то пјесме највише воли и гдје је све наступао.

"Смрт Попа Мила Јововића, суђење Сердару Стјепану, Књаз Никола итд. Трново, Ново Горажде, Братунац, Соколац, Требиње и тако", каже Лазар Чолаковић.

Осим гуслања, Лазар воли и цртање. Овај талентовани дјечак нацртао је бројне личности из Српске историје, а посебно је занимљив цртеж Леонарда да Винчија.

Најважнији задатак је пренијети традицију и обичаје на млађе нараштаје каже гуслар Миленко Дивљан. Додаје да су гусле највише заступљене код Срба, а разлог је богата али и тешка српска историја.

Појачана инспекцијска контрола у печењарама

Појачана инспекцијска контрола у печењарама

"Гусле чим гуслар узме да гусла у кући настаје мир. Јер у старим српским кућама, од Крајине па до Црне Горе, око огњишта се увијек окупљала чељад кућна, па гуслар када почне да гусла настаје мук и тишина. Чак и мала дјеца када плачу, чују звук гусала и дан данас престану да плачу", каже Миленко Дивљан, Удружење гуслара и пјевача завичајне пјесме "Срђан Кнежевић"..

Удружење гуслара и пјевача завичајне пјесме „Срђан Кнежевић“ постоји више од једне деценије, и једно је од најпрепознатљивијих и најбројнијих удружења у Републици Српској. Кажу обичаје и традицију треба његовати и биљежити, како не би дошло до заборава. Поносни су што удружење броји много дјеце. Послали су лијепу поруку „Бог није могао бити на свакоме мјесту, зато је створио мајку“...

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: