Vjerni čuvar narodnih običaja

Mladi guslar Lazar čuva tradiciju

  • Izvor: ATV
  • 27.04.2024. 19:33

Lazar ima samo šest i po godina. Pohađa školu guslanja, a ljubav prema ovom tradicionalnom instrumentu naslijedio je od svojih predaka. Iako je jako mlad, već sada je vjerni čuvar tradicije i narodnih običaja. Otkrio nam je, koje to pjesme najviše voli i gdje je sve nastupao.

"Smrt Popa Mila Jovovića, suđenje Serdaru Stjepanu, Knjaz Nikola itd. Trnovo, Novo Goražde, Bratunac, Sokolac, Trebinje i tako", kaže Lazar Čolaković.

Osim guslanja, Lazar voli i crtanje. Ovaj talentovani dječak nacrtao je brojne ličnosti iz Srpske istorije, a posebno je zanimljiv crtež Leonarda da Vinčija.

Najvažniji zadatak je prenijeti tradiciju i običaje na mlađe naraštaje kaže guslar Milenko Divljan. Dodaje da su gusle najviše zastupljene kod Srba, a razlog je bogata ali i teška srpska istorija.

Pojačana inspekcijska kontrola u pečenjarama

Pojačana inspekcijska kontrola u pečenjarama

"Gusle čim guslar uzme da gusla u kući nastaje mir. Jer u starim srpskim kućama, od Krajine pa do Crne Gore, oko ognjišta se uvijek okupljala čeljad kućna, pa guslar kada počne da gusla nastaje muk i tišina. Čak i mala djeca kada plaču, čuju zvuk gusala i dan danas prestanu da plaču", kaže Milenko Divljan, Udruženje guslara i pjevača zavičajne pjesme "Srđan Knežević"..

Udruženje guslara i pjevača zavičajne pjesme „Srđan Knežević“ postoji više od jedne decenije, i jedno je od najprepoznatljivijih i najbrojnijih udruženja u Republici Srpskoj. Kažu običaje i tradiciju treba njegovati i bilježiti, kako ne bi došlo do zaborava. Ponosni su što udruženje broji mnogo djece. Poslali su lijepu poruku „Bog nije mogao biti na svakome mjestu, zato je stvorio majku“...

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: