Стање хаотично

Медицинским сестрама признати факултетске дипломе

  • Извор: АТВ
  • 10.06.2024. 19:18

Средња школа може, факултет не може таква је судбина дипломираних медицинским сестара и техничара у појединим болницама. Иако кадра фали у требињској болници високообразоване медицинске сестре су проблем, признаје директор.

"Зато што тренутно по Закону о здравству и Закону о платама оне нису препознате, оне могу да раде, ми имамо неки наш договор да оне иду на нека тежа одјељења, раде транспорте најтежих пацијената али тренутно то није ријешено", рекао је Недељко Ламбета, директор болнице "Требиње".

За разлику од требињске у неким болницама рјешења има. Сви се слажу да Закон о здравству ове медицинаре не препознаје али Закон о платама је јасан.

"Коефицијент за њихова радна мјеста прецизно је одређен Законом о платама запослених лица  у јавним установама у области здравства Републике Српске, који се примјењује и у нашој болници", саопштено је из Болнице "Србија" Источно Сарајево.

Из Болнице Фоча АТВ-у одговарају да дипломиране медицинаре здравствене његе једва чекају поготово што их они и школују. Јасно се зна на којим мјестима раде а јасна су и њихова примања.

"У нашој установи недавно је спроведен интерни конкурс за избор и именовање главних медицинских сестара одјељења/служби гдје је један од примарних услова за избор био ВСС, дипломирани медицинар здравствене његе, 240 ЕЦТС бодова. Уколико је кандидат за радно мјесто главне медицинске сестре завршна година студијског програма здравствене његе и уколико је већ запослен, именује са на одређени временски период у статусу вршиоца дужности", саопштено је из ЈЗУ Универзитетске болнице Фоча.

То је важно питање, дипломе се морају признати каже за АТВ министар здравља и поручује да се на томе интезивно ради. Ален Шеранић напомиње да је Закон о платама јасно предвидио коефицијенте за оне са дипломом факултета. Мора се предвидјети и опис посла.

"Ја сам на неки начин тражио и од синдикат и од удружења да се укључе у ову проблематику и да они издефинишу који су то описи посла и које су то компетенције медицинских сестара са средњом школом а који дипломираних медицинских сестара како би смо могли усагласити тај сегмент и могли у здравственим установа радити по питања измене систематизације и отварања радних мјеста", рекао је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске.

А тренутно стање у овој области је хаотично поготово у Требињу, поручују они медицинари који су нам се јавили али пред камеру нису стали кажу чекају посао и да се неко смилује да им призна труд и школовање. Проблем је и што на њиховим радним мјестима раде особе које су на њима знани начин скучиле диплому више или високе школе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: 1992 (16+)

    ''Серија: 1992 (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм