Stanje haotično

Medicinskim sestrama priznati fakultetske diplome

  • Izvor: ATV
  • 10.06.2024. 19:18

Srednja škola može, fakultet ne može takva je sudbina diplomiranih medicinskim sestara i tehničara u pojedinim bolnicama. Iako kadra fali u trebinjskoj bolnici visokoobrazovane medicinske sestre su problem, priznaje direktor.

"Zato što trenutno po Zakonu o zdravstvu i Zakonu o platama one nisu prepoznate, one mogu da rade, mi imamo neki naš dogovor da one idu na neka teža odjeljenja, rade transporte najtežih pacijenata ali trenutno to nije riješeno", rekao je Nedeljko Lambeta, direktor bolnice "Trebinje".

Za razliku od trebinjske u nekim bolnicama rješenja ima. Svi se slažu da Zakon o zdravstvu ove medicinare ne prepoznaje ali Zakon o platama je jasan.

"Koeficijent za njihova radna mjesta precizno je određen Zakonom o platama zaposlenih lica  u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, koji se primjenjuje i u našoj bolnici", saopšteno je iz Bolnice "Srbija" Istočno Sarajevo.

Iz Bolnice Foča ATV-u odgovaraju da diplomirane medicinare zdravstvene njege jedva čekaju pogotovo što ih oni i školuju. Jasno se zna na kojim mjestima rade a jasna su i njihova primanja.

"U našoj ustanovi nedavno je sproveden interni konkurs za izbor i imenovanje glavnih medicinskih sestara odjeljenja/službi gdje je jedan od primarnih uslova za izbor bio VSS, diplomirani medicinar zdravstvene njege, 240 ЕCTS bodova. Ukoliko je kandidat za radno mjesto glavne medicinske sestre završna godina studijskog programa zdravstvene njege i ukoliko je već zaposlen, imenuje sa na određeni vremenski period u statusu vršioca dužnosti", saopšteno je iz JZU Univerzitetske bolnice Foča.

To je važno pitanje, diplome se moraju priznati kaže za ATV ministar zdravlja i poručuje da se na tome intezivno radi. Alen Šeranić napominje da je Zakon o platama jasno predvidio koeficijente za one sa diplomom fakulteta. Mora se predvidjeti i opis posla.

"Ja sam na neki način tražio i od sindikat i od udruženja da se uključe u ovu problematiku i da oni izdefinišu koji su to opisi posla i koje su to kompetencije medicinskih sestara sa srednjom školom a koji diplomiranih medicinskih sestara kako bi smo mogli usaglasiti taj segment i mogli u zdravstvenim ustanova raditi po pitanja izmene sistematizacije i otvaranja radnih mjesta", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske.

A trenutno stanje u ovoj oblasti je haotično pogotovo u Trebinju, poručuju oni medicinari koji su nam se javili ali pred kameru nisu stali kažu čekaju posao i da se neko smiluje da im prizna trud i školovanje. Problem je i što na njihovim radnim mjestima rade osobe koje su na njima znani način skučile diplomu više ili visoke škole.

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Serija: Red Rok (R) (12+)

    ''Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.