Међународни дан медицинских сестара и техничара

Медицинске сестре и техничари - неуморне руке здравства

 • Извор: АТВ
 • 12.05.2024. 13:29

Међународни дан медицинских сестара и техничара обиљежава се широм свијета сваке године, 12. маја.

Конференција посвећена медицинским сестрама и техничарима који предано раде ову тешку професију, одржава се у Неуму.

Главна медицинска сестра у Дому здравља Бијељина, Татјана Перић, за АТВ јутро каже да би Дан медицинских сестара требао да буде сваки дан.

- Честитала бих Међународни дан сестринства, свим сестрама на свијету. Треба да будемо поносни на себе и да 12. мај не буде само Дан медицинских сестара, него да то буде сваки дан у години - каже Перић.

Татјана скоро три деценије се бави овом професијом, те истиче како јој иста сваког дана пружа прилику да помогне некоме и тако учини добро дјело.

- Скоро 27 година сам у професији и чини ми се како сам све више стасавала, постала сам свјесна да ћу бити медицинска сестра. Предности су што имамо прилику да сваког дана и момента, имамо прилику помоћи неком и учинити добро дјело - наглашава Перић.

Медицинске сестре, данас су, каже Татјана, суочене са великим изазовима.

- Велики су изазови за сестринство у данашње вријеме. Изазови су сви ти проблеми, које захтјевају наши пацијенти од нас. Изразила бих захвалност нашем Министарству, као и Влади Швајцарске, што су омогућили да едукујемо што више сестара, како бисмо пружили најбољу његу нашим пацијентима. Медицинска сестра је та, која је први, а често и посљедњи контакт са пацијентом. Оно што бих нагласила јесте та комуникација и успостављање првог контакта, да разумијемо пацијента, затим одговорност, приступачност, да ће све бити добро и да ће бити збринути најбоље могуће - истиче Перић.

Главна сестра у ДЗ Добој, Дарија Тадић, каже да су патронажне услуге, једне од најважнијих у здравственом систему.

- Услуге патронаже су једне од најважнијих услуга у примарној здравственој заштити. Оно што ми радимо везано за патронажу, радимо дужи низ година. Уласком Фами фондације и њиховим укључивањем у патронажне услуге, достигли смо већи ниво пружања истих. Радимо на свим нивоима, како у постоперативној њези, тако и у куративи самој, подјела терапије и слично - истиче Тадић.

- Патронажне услуге користе пацијенти који нису у могућности да дођу у саму централну зграду. Сусрећемо се са различитим врстама ситуација - додаје Тадић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

  'Чаролије Републике Српске (Р)

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:43 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.