Код Дервенте

Манастирска ракија из Доње Бишње стигла на све континенте

  • Извор: РТРС
  • 15.06.2024. 21:41

Под окриљем манастира Доња Бишња код Дервенте, од 2011. године ради дестилерија у којој се на модеран начин по традиционалној рецептури производе воћне ракије.

Одавно је манастирска ракија, бренд дервентског краја, а да из дестилерије тече квалитетна капљица, потврђено је и на Новосадском сајму. Виљамовка је остварила најбољи резултат, проглашена је за шампиона сајма у својој категорији.

У дестилерији манастира Доња Бишња, годишње прераде око 40 тона воћа. Осим виљамовке производе шљиву, ракију од дуње, те ликер од вишње. Када се стекне знање и добро утврди рецептура, производња ракије је, како кажу, једноставан посао.

- Ми смо научили поступак од почетка - од брања, до муљања воћа, ферментације, препицања, одлежавања... Све већ мање више знамо, али увијек се учимо - каже архимандрит Симеон, игуман манастира Бишња.

Све је почело 2008. године када су од воћа из манастирског воћњака испекли 120 литара ракије. Уз стари весели строј о производњи су слушали савјете искусних домаћина, а да би дошли до врхунског квалитета годинама су читали литературу и усвајали савјете стручњака. 2011. оформили су полуаутоматизовану дестилерију и набавили савремену опрему.


- Довољан је један човјек да ради све. Одмах се обавља препек, не треба као у обичним казанима да се скупља патока, па да се препјече, па мали дио буде патоке - каже архимандрит Симеон.

Братство манастира већ годинама излаже ракије на сајмовима. Добитници су бројних признања за квалитет, али шампионска титула виљамовке на Новосадском сајму, највеће је признање до сада.

- Отшкринули смо нека врата да сазнамо пут како би требало да се производе ракије. Али, увијек може боље. Тако да мислим да је то нама неки показатељ да смо на добром путу - каже архимандрит.

Ракија произведена у Доњој Бишњи већ је отишла на све континенте. Они који су је пробали, имају само ријечи хвале.

Средства од продаје ракије улажу се у изградњу манастирског комплекса. Проширење производње не планирају, циљ им је да из године у годину унапређују квалитет постојећег асортимана производа.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм