Упозорење Европола

Лажно маслиново уље преплавило тржишта

  • Извор: Б92
  • 07.12.2023. 13:04

Продаја лажног маслиновог уља, упозорава Европол, постала је уобичајена у земљама које га производе.

Око 260.000 литара маслиновог уља је заплијењено у акцији ОПСОН, која је циљала криминалне групе умијешане у препродају фалсификоване или покварене хране.

У заједничкој акцији италијанске и шпанске полиције ухапшено је 11 особа, а Европол упозорава да је 260.000 заплијењених литара лажног маслиновог уља рекламирано и продато као право – односно као "екстра дјевичанско маслиново уље".

Како да уље задржи свјежину?

Како да уље задржи свјежину?

Продаја лажног маслиновог уља, упозорава Европол, постала је уобичајена у земљама које производе маслиново уље као што су Шпанија и Италија.

Утврђено је да припадници организованих криминалних група које се баве преварама са храном користе лошију варијанту маслиновог уља, како би разблажили свој производ, пише Вечерњи лист.

Није препоручљиво да се конзумира

Маслиново уље "лампанте" карактерише повећана киселост, непожељан укус и изузетно непријатан мирис, због чега није погодно за конзумацију.

Европол такође појашњава да израз "лампанте" потиче из његове историјске употребе када је коришћен као гориво у уљним лампама.

Према Европолу, појава лажног маслиновог уља је сплет различитих околности, попут инфлације, смањене производње маслиновог уља, повећања потражње...

Ово је најотровнија биљка на свијету, а њено уље сви користе

Ово је најотровнија биљка на свијету, а њено уље сви користе

У рацијама у Италији и Шпанији заплијењена су четири аутомобила, 91.000 евра и разна документа.

Италијански истражитељи претресли су три фабрике маслиновог уља на Сицилији и Тоскани, за које су сумњали да производе лажно маслиново уље.

Од власника су тражили списак клијената и документацију, а узети су и узорци маслиновог уља. Једна од тих компанија је кажњена због неисправног означавања производа.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)