Додавање мале количине маслиновог уља у вашу дневну исхрану може помоћи у смањењу ризика од деменције.
Ново истраживање анализирало је податке од више од 92.000 учесника током 28 година. Учесници су сваке четири године одговарали на питања о својим прехрамбеним навикама и уносу маслиновог уља. Они који су уносили више од седам грама (око пола кашичице) маслиновог уља дневно имали су 28 одсто мањи ризик од смрти усљед деменције у поређењу са онима који су га ретко или никада конзумирали.
Међутим, ово је опсервационо истраживање које може идентификовати повезаности, али не може утврдити узрочно-посљедичне везе. Другим ријечима, није јасно да ли маслиново уље директно смањује ризик од смрти усљед деменције или су у питању други фактори живота.
"Ово истраживање је проучавало здравствене картоне, евиденцију смрти, исхрану и упитнике о учесталости конзумирања хране како би покушало да идентификује могуће везе између уноса специфичне хране и ризика од смрти повезане са деменцијом“, рекла је Стефаниа Форнер, доктор наука, директорка медицинских и научних односа у Алцхајмеровој асоциацији, за "Верyвел".
"Ово није интервенцијско истраживање у којем су неки људи јели маслиново уље, а неки нису, што је златни стандард за начин на који се спроводе клиничка испитивања третмана“, додала је Форнер.
Иако се не можете ослонити на једну кашичицу маслиновог уља да бисте смањили ризик од смрти повезане са деменцијом, укључивање у вашу исхрану може донијети здравствене користи које подржавају когнитивно здравље.
"Већ дуго знамо да су маслиново уље и други извори незасићених масти важни за аспекте кардиоваскуларног здравља, укључујући смањење нивоа холестерола, смањење крвног притиска и смањење ризика од срчаних болести“, рекла је Ли Барон, дијететичарка у "Бејзлајн Лајфстајл Ко", за "Верyвел".
Веза између здравља срца и мозга је добро успостављена. Истраживање објављено у "Журнал оф д Американ Харт Асосиејшн" показало је да су људи са вишим ризиком од срчаних болести имали лошију когнитивну функцију у поређењу са онима са нижим ризиком, што сугерише да је оно што је добро за срце, такође добро и за мозак.
Стручњаци кажу да је важно фокусирати се на цјелокупну слику ваших прехрамбених навика, а не ослањати се на један "чаробни метак" као што је дневна кашичица маслиновог уља за здравље мозга.
"Једење укупне исхране која је здрава за срце може допринијети смањењу ризика од когнитивног опадања и деменције. Међутим, не постоји ниједна појединачна храна или састојак који је, кроз ригорозна научна истраживања, показао да спречава, лијечи или лијечи Алцхајмерову болест или друге врсте деменције“, рекла је Форнер, преноси "Н1 Србија".