Odrastanje u digitalnom svijetu

Koliko su najmlađi bezbjedni na internetu?

  • Извор: АТВ
  • 07.02.2023. 19:45

Sve više djece odrasta u digitalnom svijetu. Internet koriste da bi se informisali, učili ili igrali. Postao je svakodnevna višečasovna aktivnost. Rijetki od njih razmišljaju koliko su bezbjedni na internetu.

„Na Viber pričam sa drugarima i dopisujem se, na YouTube-u slušam muziku i gledam YT videe“, kaže Magdalena Šljuka. 

„Objavljujem videe na TikToku, tek sam izbacio prvi video. Za sada imam oko desetak pregleda“, priča nam Đorđe Lončar.

“Opasnost nikad mi nije bila, a i ne poznajem nijednog svog drugara koji je imao opasnosti na internetu“, navodi Uroš Lelek.

Pored zaštite, djeci treba ukazati i na sve zloupotrebe društvenih mreža, krađe profila, zloupotreba fotografija, govor mržnje, poziv na mnoge vrste nasilja i prevara. Poručili su iz PU Istočno Sarajevo gdje su održali predavanje o bezbjednosti djece na internetu.

„Cilj ovog predavanja je da se djeca informišu o opasnostima i oblicima ugrožavanja u digitalnom svijetu, da se sa djecom razgovara o tome kako se koriste digitalne tehnologije, na koji način se izlažu rizicima, naročito digitalnom nasilju“, objasnila je Мirjana Dugandžić, inspektor za visokotehnološki kriminalitet PU Istočno Sarajevo.

Kratki snimci na društvenim mrežama onemogucavaju pravilan razvoj djece, ne dozvoljavaju im da razijaju mišljenje, strpljenje, te im odmažu da svoju pažnju posvete nastavi, poručuje struka. 

„Posvetite pažnju djeci, ne možete stavljati zabranu pojedincu. Nemoj to raditi, pogotovo djetetu, a vi to isto radite. Dijete uči po modelu, uči imitacijom, identifikuje se sa svojim roditeljima. Ako vidi da roditelj prati te iste sadržaje i da dobija određeni vid zabave, da je u komunikaciji sa drugima, u vezi tih sadržaja, ono će to isto da radi“, smatra psiholog Nataša Kostić.

Iz PU Istočno Sarajevo apeluju, ukoliko dođe do bilo kakvih problema na internetu,  prijave to najbližoj PU ili na besplatni broj telefona 122.