Ponuda na Zelenoj pijaci

Kod Paje iz Bijeljine najbolji kukuruz: Sličnost sa glumcem istaknuta i na štandu

  • 16.06.2024. 09:41

Ponuda na Zelenoj pijaci u Bijeljini je šarolika. Mjesto je ovo gdje Semberci mogu pronaći zdravo i svježe voće i povrće. Ipak, dolaskom prvih plodova cijena je izuzetno visoka pa građani kupuju samo ono neophodno ili u manjim količinama.

Zelena pijaca u Bijeljini mjesto je gdje se svakodnevno može naći svježe voće i povrće. Bogata je ponuda, a potražnja velika. Iz dana u dan na tezgama vrijednih prodavaca stiže nešto novo. U bojama ljeta, stigle su i borovnice, maline, kupine i grožđe. Trešnje i višnje i dalje građani rado biraju, a još samo ponegdje mogu se naći i jagode. Kraljica visokih cijena trenutno je malina. Za kilogram ovog voća mora se izdvojiti 14 KM. Odmah iza nje je borovnica čiji kilogram iznosi 12 KM. Ove sezone, znatno je skuplje i povrće. 

"Pristiže trešnja koja je tu već duži period, jagoda još po malo je ima. Drži se na cijeni, osam maraka je. Trešnje se kreću od 5 do 8. Krenula je malina, kupina i borovnica. Borovnica je uzgajana, još se nije pojavila šumska. Ona je na kilogram 12 maraka, malina je 14 i kupina je isto tako 14 maraka. Od povrća, paprike su krenule, paradajz domaći je već krenuo, kreće se od 4 do 5 KM, boranija se traži, ali lošeg je kvaliteta, nema je dobre zbog ovih vremenskih prilika. Žale se poljoprivrednici da ili cvjeta pa opadne cvijet ili se izvitoperi, uzrnčavi, ove vremenske razlike, čas je toplo, čas je hladno. Uglavnom ona, ako je bolja, malo je i skuplja, ako je lošija malo jeftinija", kaže Olenija Trifković – prodavac na Zelenoj pijaci u Bijeljini.

Temperature veće od predviđenih, stižu i tropske noći

Temperature veće od predviđenih, stižu i tropske noći

U odnosu na prethodne godine, cijene i voća i povrća otišle su u nebo i više su za preko 50%. Nekada se parajdaz mogao kupiti po cijeni od marku i po. Danas njegov kilogram košta 5KM. Građani kažu da i dalje kupuju, samo manje količine. 

"Domaće stvari, buranija, luk, paprike. Kakve su cijene? Užasne? Skupo sve? Da. Ja sam iz Holandije, ali ovdje jeste skupo", "U nekoliko dana dođem, šta ću. Kakve su potrebe, šta najviše kupujete? Šta smijem jesti. Buraniju najviše. Je li skupo sve? Pa Boga mi poskupo je, ali šta ćemo, kupim pola kile. Taman mi je", kažu građani.

Pijacom je već polako počeo da se širi i miris kuvanog kukuruza koji se može naći kod dobro poznatog Radeta, ali kojeg svi znaju kao Paju jer veliku sličnost ima sa Pajom iz serije Kamiondžije.

"Nije baš do sad kao što je bilo, nešto malo sad slabije ide. Pa prije jedno desetak dana, krenuli su malo, ponuda je dobra ali kupovina loša. Kakve su cijene kukuruza ove godine, ima li promjena u odnosu na prethodne godine?Maltene iste su cijene, ali kupovna moć je malo zatajila ali valjda će krenuti, tamo od 20. ja se nadam. I po kojoj cijeni se može kupiti kuvani kukuruz? Od marke pa do dvije", kaže Radan Jeftić – prodavac kuvanog kukuruza na Zelenoj pijaci u Bijeljini.

Sve ove cijene govore u prilog tome da su prvi plodovi koji se ubiraju uvijek najskuplji. Građanima ostaje da se nadaju da će, nakon što prođu prvi plodovi i cijene padati. Za sada, situacija je takva da se za kilogram maline ili kupine i kilogram svinjskog ili junećeg buta mora izdvojiti isto novca.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska