Najtraženija roba ovih dana

Jaja nisu drastično poskupila

  • Извор: АТВ
  • 06.04.2023. 20:15

Jaja su ovih dana itekako tražena. Vida ih na tržnici prodaje godinama. Njena sreća je, kaže, što ima redovne dobavljače i kupce. I pored silnih poskupljenja, jaja nisu drastično "skočila" sa cijenom.

"Jaja su tad bila 0.30, 0.35. Sad su 0.40 , a domaća ona su konstatno bila 0.50 ili 0.60. Sad su evo 0.60. 10 komada 5 maraka, bila su 10 komada 6 maraka, čak su malo i jeftinija. Školjka jaja je 15 maraka", kaže Vida Pomorac, trgovac.

Bez obzira na cijenu, zarada je uvijek ista. Veće cijene, znače manje kupaca.

"Nemamo kome podići cijene, tu je problem. Kvarljiva je roba, moramo je u roku prodat. Idemo na najnižu varijantu, da se samo može opstati", kaže Milena Arbadžić, trgovac.

Kupci kažu da im je jeftinije na tržnici nego u marketima. Ipak, i dalje je poskupo. 

- Cijene svaki dan idu u nebo i ljudi, nemaju, nemaju.

- Sve što je prirodno nije skupo i sve što je sa sela, nije skupo

- Sve je skupo, ali živjeti se mora. Ja se nadam da će ih malo spustiti pred Vaskrs.

Nije praksa da se u periodu praznika podižu cijene, kažu iz Udruženja živinara, ali navode i da nisu imali izbora. Podsjećaju da proizvođači iz Republike Srpske i dalje drže najnižu cijenu imaju jaja u regionu i da domaći proizvođači obezbjeđuju dovoljno za tržište.

"Računicama i prema saznanjima proizvođača, jaja su poskupila 35%. Za proizvodnju stočne hrane, koja je poskupila između 80 i 100 posto. Imali smo u jednom periodu rekordne visoke cijene nafte koji su u padu. Imamo poskupljenje energije. Imamo enormne poremećaje kad je plin u pitanju. Sve su to razlozi koji su doveli do nemimovnog povećanja cijena, pa između ostalog i konzumnih jaja", kaže Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara Republike Srpske.

Hoće li, kad se podvuče crta, cijena jaja odrediti koliko će ih išaranih biti na prazničnoj trpezi? Trgovci uvjeravaju da neće. Kupci će, već sljedeće sedmice, znati na čemu su.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.